Aktuellt

Fanny Johansson är Svensk Mästare för Unga Bagare

Efter fem intensiva timmar i bageriet på Ester Mosessons gymnasium i Göteborg står det klart att Fanny Johansson tar hem titeln Svensk Mästare för Unga Bagare 2019. Fanny satte ribban och imponerade med sitt maffiga skådebröd med temat ”Steam Punk”, som visade vilken yrkesskicklighet Sveriges bästa unga bagare håller.

- När jag hörde juryns motivering som tog upp hatten och temat så kände jag att det kanske var jag ändå. Dagen har gått bra, jag blev väldigt nöjd med alla bakverken och kände att hur det än går så är jag nöjd. Alla här är så sjukt duktiga. Nu kommer jag att fira med att sova, det har varit en lång dag och jag har varit så nervös men är så glad att jag vann, berättade Fanny direkt efter prisutdelningen i Göteborg.

Finalisterna imponerade med spännande smaker som bland annat briochebullar med pumpafyllning, kuvertbröd täckt med krackelerat aktivt kol och kavlade degar med yuzu och citron. Juryn bedömde respektive bakverk efter smak, utseende och teknisk svårighetsgrad. Deltagarna skapade även ett så kallat skådebröd, dvs en skulptur av bröd, med egenvalt tema. I år med inspiration från allt mellan moder jord och Nils Holgerssons resa till New York och Askungen.

De fyra deltagare som placerade sig bäst i tävlingen tar nu plats i den svenska junior-VM-truppen, Svenska Juniorbagarlandslaget som tidigare vunnit flera VM-guld. Bland tidigare vinnare i tävlingen återfinns skickliga bagare och konditorer som Roy Fares (Mr. Cake), Moa Brink (coach för Juniorbagarlandslaget) och Martin Isaksson (Chokladfabriken).

RESULTAT SM UNGA BAGARE 2019

Första plats: Fanny Johansson från Tranås, studerar vid Yrkeshögskolan i Kristianstad

Andra plats: Gabriel Olsson från Kristianstad, jobbar på Lidingö Bröd & Pâtisserie i Stockholm

Tredje plats: My Lindqvist från Borlänge, studerar vid Yrkeshögskolan i Kristianstad

Fjärde plats: Malin Nordberg från Älvängen, jobbar på RC Chocolat på Arlanda

Delad femteplats utan inbördes ordning:

Patricia Eren från Södertälje

Michaela Salmons från Grycksbo

Klara Fransson von Euler Chelpin från Nacka

Axel Roth från Linköping

Lisa Dagnäs från Kristdala

Erik Strindberg från Umeå

  

Pris för bästa bakverk inom respektive kategori:

Bästa Matbröd: Gabriel Olsson

Bästa Kuvertbröd: My Lindqvist

Bästa Bulle: Patricia Eren

Bästa Kavlade deg: Michaela Salmons

Bästa Skådebröd: Fanny Johansson

VIDEO

https://dreambroker.com/channel/1ft2vh6b/78svt3qr