Aktuellt

Grattis Lina till guldet i Euroskills

Lina Andersson vann guld i bageritävlingen i Euroskills som avgjordes i förra veckan. Utöver sin guldmedalj tilldelades hon dessutom priset "Best of Nation" eftersom hon var den svensk som placerade sig bäst inom sin respektive yrkeskår.

Bagaren Lina Andersson arbetar normalt på Güntherska Hovkonditori & Schweizeri i Uppsala och kvalificerades sig till Euroskills i Budapest genom sin seger i SM Unga Bagare. Hon vann guld före Lasse Nørup Bentsen från Danmark och Julia Rumetshofer från Österrike. 

- Det har varit en fantastisk upplevelse att tävla i Euroskills. Jag hade inte förstått hur stor tävlingen är innan jag åkte iväg, och nu när jag dessutom vunnit kan jag inte riktigt ta in det. Jag har fått höra att vi svenska bagare ska hålla en väldigt hög internationell nivå, och jag är stolt över att jag visade det genom min vinst, säger Lina Andersson i ett pressuttalande. 

- Jag är mest nöjd med mina kavlade briocher och med mina croissanter. Det är alltid en utmaning att tävla i ett nytt bageri, men det mesta flöt på riktigt bra, säger Lina Andersson.

Under det som kallas Yrkes-EM tävlade hon tillsammans med 500 personer från 28 länder i 27 olika yrken.

Under de tre tävlingsdagarna bakade Lina:

Dag 1: 15 croissanter, 15 pain au chocolat, hemlig fläta (5-flätat matbröd), hemligt tema på kundbeställning (tema Natur där Lina skulle skapa recept och skiss på ett bröd som hon gjorde i form av blommor), förberedelser för dag 2 och 3.

Dag 2: bullar med hemlig råvara (valnötter och plommon), skådebröd med sagor som tema (Lina skapade Mumin), frallor med råvaror ur hemlig råvarukorg (den innehöll pumpafrön), matbröd på vete som innehöll surdeg eller poolish, bröd i form av blommor som hon skapade recept och skiss på under dag 1.

Dag 3: 3 sorters wienerbröd 15 av varje (ett salt, ett sött och ett med hemlig råvara – plommon)och 4 sorter 15 av varje briocher (ett ofyllt, ett med äppelkompott och kanelfyllning, ett med citron och vallmo och ett med den hemliga råvaran valnöt).

Vi på KåKå säger Stort Grattis!