Aktuellt

Konditorlandslaget bäst i Europa med EM-guld

Svenska Konditorlandslaget tog hem guldet när laget tävlade i Coupe Europe, europeiska mästerskapen i konditori, i Turin den 10 juni. En oerhört stark prestation, som också innebär att laget nu är klart för nästa års VM – Coupe du Monde de la Pâtisserie, i Lyon, Frankrike.

Under tävlingen, totalt 5, timmar har laget producerat två glasstårtor med frukt, 10 tallriksdesserter med choklad och glass eller sorbet, en chokladskulptur och en sockerskulptur.

Temat för svenskarna var ”Mother Nature”, vilket gick igen i både smaker och formspråk.

-Laget har gjort en fantastisk insats och är verkligen värt den här fina placeringen. De har jobbat stenhårt hela året med ett enda mål i sikte – den här tävlingen. Därför känns det extra kul att de verkligen lyckades, säger Gustaf Mabrouk, lagledare. Det är mycket hårt arbete som ligger bakom, och utan allt stöd från sponsorer och branschorganisation skulle det här inte vara möjligt.

De tre bäst placerade lagen, plus ett så kallat wild card som delades ut i samband med prisceremonin, är kvalificerade för nästa års Konditor-VM, Coupe du Monde de la Pâtisserie, som avgörs i Lyon, Frankrike i januari 2019.

-Än en gång har våra duktiga konditorer visat att svenskt yrkes- och hantverkskunnande är bland de bästa i världen. Idag utmärkte sig verkligen laget och de spektakulära skulpturerna gav ett sus i arenan vid presentationen, säger Martin Lundell, vd för Sveriges bagare & konditorer, SBK, som driver Svenska Konditorlandslaget. Nu ser vi fram emot att få åka till Lyon i januari nästa år.

Resultat:

  1. Sverige
  2. Belgien
  3. Schweiz

För Sverige tävlade

Jessica Sandberg , Nya Konditoriet, Umeå

Martin Morand, Pastry Inspiration, Österlen

Tony Olsson, Thelins Konditori, lagledare

Gustaf Mabrouk, Sthlm Bean to bar, lagledare