Aktuellt

Mack-SM vinnare Johan Blidberg från Slöinge

Mack - SM 2015, den 5 november på Mitt Kök-mässan i Stockholm

Konferencier Mack-SM: Henrik Olsson

Allmänt kring branschutvecklingen och Mack-SM (13 år sedan det startades) Mackor och bröd har nog aldrig varit så "inne" som det är just nu. Men vårt sätt att "Äta mackan" har förändrats mycket under de senaste åren. Vi äter och konsumerar alltmer mat utanför bostaden - "vardagsrummet flyttar ut". Vi fikar som aldrig förr, vilket är oerhört positivt för vår gemensamma bransch och som även påverkar vår affärsutveckling inom KåKå. 

För första gången på länge ökar konsumtionen av plastförpackat bröd inom dagligvaruhandeln. Vi vet sedan tidigare att det "poppar upp", nya samt små bagerier där brödet och mackorna har en stor kommersiell betydelse för deras produktsortiment.

Utifrån rådande marknadsutveckling känns det oerhört logiskt samt tacksamt att KåKå deltar och är huvudsponsor för Mack-SM som är ett kreativt och innovativt arrangemang. Huvudsponsor för Mack-SM är KåKå och arrangör är SBK (Sveriges Bagare & Konditorer)

Deltagare & samt tävlings upplägget

Åtta finalister är utsedda och tävlar om den åtråvärda förstaplatsen. 

1. Petter Oscarsson, från Skeppshandelns Stenugnsbageri, Köping Tävlar med "Höstäpplen"

2. Lena Wireskog, Lennarts Konditori, Eksjö Tävlar med "Lingonröda tuvor"

3. Johan Blidberg, Solhaga Stenugns, Slöinge Tävlar med "Susedalen"

4. Marika Karlsson, Sockerbagarnas delikatesser, Norrköping   

tävlar med "Pan de Iberico"

5. Sara Molin, Hansens Café & Bageri, Sandviken Tävlar med "Kyckling BLP"

6. Ida Andersson, Café Tre G, Karlskrona Tävlar med "Jordnära"

7. Marica Lundberg, Estvalls Bageri, Motala Tävlar med "Småländsk jaktmacka"

8. Ebba Waldenström, Magnus Johansson Bageri & Konditori, Stockholm Tävlar med "En världsomsegling"

Under finalen skall de tävlande tillverka 20 mackor under max 45 minuter utifrån sina egna recept. Juryn bedömer ett antal olika kriterier såsom: smak, utseende, kreativt, nytänkande, hälsoaspekter, effektivitet och ekonomi. När det gäller den ekonomiska delen är det oerhört viktigt att mackan ska kunna säljas i ett bageri eller konditor med en bra och realistisk kostnadskalkyl! Utifrån finalisternas recept kan man notera en stor kreativitet och många olika intressanta och innovativa bröd. Här finns även exempelvis quinobröd, levain med oliver ("mums"), äppelbröd och solrosfrallor. Bland andra ingredienser kan nämnas hasselnötskräm, dovhjort, fermenterad vitlök och kantarell majonäs.

I juryn ingår bland andra:

* Gabriel di Grado, Årets Bagare

* Moa Brink, Bagarlandslaget

* Catarina Bennetoft, Brödinstitutet

* Gabriella Strömberg, KåKå

* Kristina Vallentin, Matskripent

* Lotta Svensson finalist och vinnare av Mack SM 2014

Juryns motivering, efter en jämn och rafflande mack tävling...:) 

" En tuff utmaning för juryn" - utifrån poängsättningen är vi alla överens!

Med ett perfekt hantverk, en väl balanserad smak men enkla ingredienser, med hög kvalitet och innovation. Samt med svenska råvaror som delvis är lokal producerat i Halland.

 

Prisutdelning - Sveriges godaste macka

1:e pris:  Johan Blidberg, Solhaga Stenugsbageri, Slöinge

2:e pris:  Petter Oscarsson, Skeppshandelns Stenugnsbageri, Köping

3:e pris:  Ebba Wallenström, Magnus Johansson Bageri & Konditori, Stockholm

  

Folkets röst gick till...

Petter Oscarsson, Skeppshandelns Stenugnsbageri Köping