Aktuellt

VM-guld i bageri till Svenska Juniorbagarlandslaget

Det Svenska Juniorbagarlandslaget tävlade den 11-15 april i VM för unga bagare, UIBC:s (International Union of Bakers and Confectioners) internationella mästerskap för unga bagare. Det svenska teamet kammade hem såväl lagguldet som det individuella guldet genom Pernilla Boström. Dessutom tog laget genom Tintin Larsson även en individuell bronsmedalj.

För Sverige tävlade Pernilla Boström, 23 år, ursprungligen från Halmstad och arbetar idag på Brunkebergs bageri i Stockholm och Tintin Larsson, 21 år, ursprungligen från Dalarna och arbetaridag på Lidingö Bröd och Pâtisserie. Svenska Juniorbagarlandslaget vann VM-guld. Pernilla vanndessutom guld individuellt och Tintin tog den individuella bronsmedaljen. Laget har coachats av KimLund, Frank i Västerås, och Moa Brink, Nya Lundbergs Konditori i Stockholm.

UIBC har arrangerat tävlingen sedan 1971. I år avgjordes den i Valencia, Spanien. Förutom Sverigetävlade Belgien, Brasilien, Chile, Frankrike, Nederländerna, Portugal, Spanien, Thailand, Turkiet samtTyskland.

I VM för unga bagare tävlar länderna såväl i lag som individuellt. Varje lag består av två bagare sombakar i fyra huvudkategorier – matbröd, söta bröd (bullar), kavlade degar (croissant och wienerbröd)och skådebröd (skulptur i bröd). Dessutom gjorde varje tävlande sin egen smörgås. Temat var sportsom VM-guldmedaljören Pernilla valde att tolka genom att baka bröd i form av skidor, såvälskådebrödet som figur på matbrödet.

- Jag har svårt att tro att det är sant. Att vinna VM, det är helt ofattbart, säger en tagen PernillaBoström efter att ha vunnit VM för unga bagare i Valencia. Det har varit så roligt att träna inför VMoch få möjlighet att använda all den kreativitet jag och mina lagkompisar har. Mest imponerade blevjuryn av mitt skådebröd i form av två skidor som höll upp en eld och mina äppelbullar!

- Det är fantastiskt roligt att Svenska Juniorbagarlandslaget vann dubbla guld i VM för unga bagare.Vi har många otroligt duktiga bagare i Sverige och de här gulden visar att vi även kommer att stå ossväl i internationell jämförelse framåt. Bagaryrket är ett hantverksyrke och den här tävlingen är ett bratillfälle att visa upp de fantastiska kunskaper våra bagare besitter, säger Martin Lundell, vd påbranschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som driver Svenska Juniorbagarlandslaget.

Laget sponsras av KåKå, Nord Mills , Sveba-Dahlen och Jästbolaget.