Aktuellt

Zero-waste mackan Mack-Gyver är Sveriges bästa macka 2018

Dagsgammalt surdegsbröd bakat med fullkorn, rivet rödbets- och morotsskal samt lingon, toppad med morotshummus, råpanerad rödbeta, blastsallad och lingongrette är Sveriges bästa macka 2018. Vinnarmackan Mack-Gyver tillagades av Mikaela Fischerström som arbetar på Haga Tårtcompani & Bageri i Stockholm.

Lätt och luftig, frasig och mättande, kall eller varm. Mackor kan varieras i det oändliga och finns det någon som inte har en särskild favoritmacka som gör sig påmind när hungern tränger sig på? Mack-SM, som arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, är en hyllning till just mackan. När finalen i Mack-SM 2018 gick av stapeln var det surdegsmackan Mack-Gyver, skapad av Mikaela Fischerström, som kammade hem vinsten med juryns motivering:

Årets vinnarmacka har en ambition att ta såväl tävlingen som hela vår värld in i framtiden. Det andra kastar i papperskorgen lyckas årets mackskapare omvandla till en riktig smaksensation. Mackan flörtar inte bara med årets jury utan också med framtida generationer. Ett zero-waste-tänk gör årets vinnare i Mack-SM till en riktig hjälte och en enhällig jury har enats om en ljusare framtid.

– Fy vad härligt det känns, Sveriges bästa macka! Zero-waste är det som kännetecknar min macka, den är klimatsmart på riktigt. Brödet är dagsgammalt och alla delar av råvarorna som går att använda används, exempelvis är skalet från både morötterna och rödbetorna ingredienser i brödet. Det är så roligt att konceptet nådde fram, det är nutida och går att relatera till, speciellt efter den varma sommaren vi har haft. Själva mackan är både god och enkel. Nu har jag bevisat att det går att göra en riktigt schysst macka på ett riktigt schysst sätt, säger Mikaela Fischerström, vinnare i Mack-SM 2018.

Recept från vinnaren i Mack-SM.

 

Resultat Mack-SM 2018

Vinnare: Mack-Gyver, skapad av Mikaela Fischerström som arbetar på Haga Tårtcompani & Bageri i Stockholm

Andraplats: Macka Beta Best, skapad av Viktor Lind som är delägare och kock på Scandwich i Malmö

Tredjeplats: SmakExplosion, skapad av Tomas Persson som äger och arbetar på RoslagsBageriet i Norrtälje

Delad fjärdeplats: Gimmechurri!, skapad av Erica Andersson som driver Möllers Bageri & Konditori i Ystad

Amore, skapad av Jeanette Ekerås som driver och arbetar på Mormor Bättys Kringlori Vårgårda

Renklämma 2.0 med twist, skapad av Emma Laiti som driver och är kreativ ledare på Hemmagastronomi Matbar, Deli och Bageri i Luleå

Orange is the new good!, skapad av Ronja Sander som arbetar på Malmborgs Konditori i Jönköping

Gutt Tugg!, skapad av Lilian Sagerfors som driver och arbetar på Ekenäs Hantverksbageri i Kalmar

 

Om Mack-SM

Tävlingen Mack-SM syftar till att kora Sveriges godaste, nyttigaste och trendigaste macka. Mack-SM arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och sponsor är KåKå.