Choklad

KåKås Chokladkategori

På KåKå har vi olika alternativ av chokladprodukter för olika behov. Hos oss finner du allt från Non-temp till ekologisk choklad från Belcolade. Vi hjälper dig att hitta de rätta produkterna för dig och din tillverkning.

De flesta människor runt om i värden älskar choklad. Choklad i måttliga mängder anses också vara bra för hälsan, den innehåller ett ämne som heter teobromin. Det liknar koffein och har uppiggande effekt. Teobromin är dock inte lika beroendeframkallande som koffein. Mörk choklad innehåller antioxidanter och är även en källa till mineralämnet magnesium.

Det finns tre typer av kakaobönor i världen, som kan betraktas som tre grupper med flera olika sorter inom varje grupp. Den vanligaste heter Forastero och 80 procent av världens choklad görs av bönor av Forastero-typ. Forasterobönan har sitt ursprung i Amazonasbäckenet och är den härdigaste av de tre sorterna. Den har större tolerans än de andra för temperatur och luftfuktighet på odlingsplatsen. Eftersom Forastero är den mest lättodlade bönan är den också den billigaste. Inom Forastero-gruppen var Amelonado-bönan den vanligaste odlade bönan fram till 1950-talet.

Den andra sortens böna heter Criollo (uttal: Criojo) och är den böna som odlades i Mellanamerika långt innan européerna kom dit. Detta är den ovanligaste, dyraste och mest uppskattade bönan. Endast 10 procent av världens producerade choklad är gjord på Criollo, som ger en kraftig och smakrik choklad utan att vara bitter. Criollo är den mest svårodlade bönan och de områden som har rätt klimat för att odla Criollo är få.

Den tredje sorten heter Trinitario och är en naturlig hybrid mellan Forasterobönan Amelonado och Criollo, med ursprung i Trinidad. Trinitariobönor används i 10 procent av den choklad som produceras.

För ett kg choklad krävs mellan 300 och 600 kakaobönor, motsvarande mellan 10 och 20 kakaofrukter. Kakaoträd ger omkring 50 kakaofrukter per år. Drygt två tredje delar av världens kakao framställs i Västafrika, med 43 % i Elfenbenskusten. I vårt sortiment har vi bla. bönor från Västafrika, Costa Rica, Dominikanska republiken, Peru, Ecuador, Vietnam, Venezuela men chokladen tillverkas i Belgien och Frankrike.