Saffranslevain med brie och fruktchutney
Levain betyder surdeg på franska. Surdegsbröd eller levain är ett mycket omtyckt bröd. I det här receptet har vi blandat ner saffran i degen, som sätter en extra god julkänsla på brödet. Ett gott och passande pålägg för Saffranslevain är en god bit Brie och en egengjord fruktchutney.
Saffranslevain
Cirka 13 stycken
Artnr. Namn
Vikt (g)
Vatten
3 000
22801 Bagerivetemjöl Extra S
4 500
GR Rågsurdeg (egen)
1 500
214071 Jäst Bageri
15
21133 Havssalt
150
3973 Saffran Premium
25
Totalt
9 190
Degbearbetning
2+10+2 minuter
Degtemperatur
27°C
Liggtid
60+30+30 minuter
Rasktid
50 minuter
Rasktemperatur
22°C
Insättningstemperatur
280°C
Ånga
8 sekunder
Avbakningstemperatur
200°C
Saffranslevain med brie och fruktchutney
Artnr. Namn
Vikt (g)
Saffranslevain, en skiva
120
860631 Brie President
100
GR Fruktchutney
30
Grönkål/Rödkål/Svartkål
20
Totalt
270
Fruktchutney - grundrecept
63512 Tranbär, hela
100
63513 Aprikoser, hackade
100
83507 Honung Flytande Akacia
100
9259374 Äppelcidervinäger
50
62300 Hasselnötter, hela
10
21134 Bagerisalt
5
Totalt
365
Saffranslevain: Blanda alla ingredienser utom salt och saffran, vilket tillsätts de sista 2 minuterna. Lägg degen i en oljad back och låt jäsa i rumstemperatur. Vik degen först efter 60 minuter, jäs sedan ytterligare 30 minuter, vik igen och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Väg upp bitar á 700 gram och forma efter tycke och smak. Låt jäsa cirka 60 minuter i rumstemperatur. Baka av enligt anvisningar.
Saffranslevain med brie och fruktchutney: Skiva brödet. Lägg på kål och brie. Toppa medchutney och eventuellt lite hackade hasselnötter.
Fruktchutney - grundrecept: Hacka hasselnötter. Koka ihop bären tillsammans med honung, vinäger och salt i 10-15 minuter på medelvärme till chutney-konsistens. Stäng av plattan och blanda ner hackade hasselnötter.