Saffranssemla
Recept: Christian Eek
I tusentals år har saffran trollbundit människor för smakens skull, för doftens skull, för färgens skull och inte minst för att man har ansett att det fungerar för olika medicinska syften. Hur det är med den saken låter vi vara osagt, men vi kan intyga att det går att göra magiska skapelser som tillfredsställer både synen, doften och smaken.
Saffranssemla
30 stycken
Artnr. Namn
Vikt (g)
GR Lussedeg på vetebrödsbas
1 500
GR Svart mördeg
600
27160 Vispgrädde 40%
1 000
04568 Semlefyllning
1 000
20210 Florsocker
100
12371 Saffransextrakt
10
Totalt
4 210
Lussedeg på vetebrödsbas - grundrecept
Artnr. Namn
Vikt (g)
Vatten
1 000
22102 Bagerivetemjöl
1 800
01063 Vetebrödsbas
500
20237 Strösocker
300
15193 Rapsolja KåKå
250
214081 Jäst för söta degar
180
666044 Kardemummakärna mald
20
12371 Saffransextrakt
50
Svart mördeg - grundrecept
27302 Smör Normalsaltat
1000
20237 Strösocker
500
21725 Helägg, flytande
150
01120 Vanillinsocker
50
22820 Bagerivetemjöl
1 500
Naturligt kolpulver
3
Totalt
3 203
Lussedeg på vetebrödsbas: Blanda alla ingredienserna till en smidig deg (4+8 minuter) och låt vila i 30 minuter. Dela upp degen i bräck om 1500 gram. Rundriv, sätt 30 stycken på plåt och jäs i 45 minuter (37 °C, 80% fuktighet).
Svart mördeg: Blanda smör och socker. Tillsätt resterande ingredienser och blanda till en mördeg.Saffranssemla: Kavla ner mördegen på 2,5 mm, stick ut cirklar och lägg på lussebullen. Baka av i 200 °C i 8 minuter. Blanda saffransextrakt med vispad grädde. Dela bullen när den svalnat och spritsa med semlefyllning och saffransgrädde. Lägg på locket och sikta lite florsocker på toppen.