Saffranssemla

Recept: Christian Eek

I tusentals år har saffran trollbundit människor för smakens skull, för doftens skull, för färgens skull och inte minst för att man har ansett att det fungerar för olika medicinska syften. Hur det är med den saken låter vi vara osagt, men vi kan intyga att det går att göra magiska skapelser som tillfredsställer både synen, doften och smaken.


Saffranssemla

30 stycken
 
Artnr. Namn
Vikt (g)
GR Lussedeg på vetebrödsbas
1 500
GR Svart mördeg
600
27160 Vispgrädde 40%
1 000
04568 Semlefyllning
1 000
20210 Florsocker
100
12371 Saffransextrakt
10
 
Totalt
4 210
 
Lussedeg på vetebrödsbas - grundrecept


Artnr. Namn
Vikt (g)
Vatten
1 000
22102 Bagerivetemjöl
1 800
01063 Vetebrödsbas
500
20237 Strösocker
300
15193 Rapsolja KåKå
250
214081 Jäst för söta degar
180
666044 Kardemummakärna mald
20
12371 Saffransextrakt
50


Svart mördeg - grundrecept

 
27302 Smör Normalsaltat
1000
20237 Strösocker
500
21725 Helägg, flytande
150
01120 Vanillinsocker
50
22820 Bagerivetemjöl
1 500
Naturligt kolpulver
3
 
Totalt
3 203
 
 
Lussedeg på vetebrödsbas: Blanda alla ingredienserna till en smidig deg (4+8 minuter) och låt vila i 30 minuter. Dela upp degen i bräck om 1500 gram. Rundriv, sätt 30 stycken på plåt och jäs i 45 minuter (37 °C, 80% fuktighet).
Svart mördeg: Blanda smör och socker. Tillsätt resterande ingredienser och blanda till en mördeg.
Saffranssemla: Kavla ner mördegen på 2,5 mm, stick ut cirklar och lägg på lussebullen. Baka av i 200 °C i 8 minuter. Blanda saffransextrakt med vispad grädde. Dela bullen när den svalnat och spritsa med semlefyllning och saffransgrädde. Lägg på locket och sikta lite florsocker på toppen. 
Fler spännande recept hittar du på vår inspirationssida
 

Från receptet


Vetebrödsbas
Kardemummakärna mald
Semlefyllning Kond SP
Helägg, flytande
Helägg, flytande

Loading
Loading