Brödinstitutets 10 snabba om fullkorn
- Fullkorn minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 2 och tjock- och ändtarmscancer.
- Fullkorn är den kostfaktor som förebygger ohälsa mest av all mat.
- Fullkorn är bra för blodsockerkurvan, kolesterolnivåerna och blodtrycket.
- Fullkorn ger näring till de goda tarmbakterierna som är bra för hälsan.
- Fullkorn finns bara i spannmål och innehåller alla delar av kornet, alltså frövita, grodd, kli och skaldelar.
- Det är i fullkornet som alla vitaminer, mineraler och fibrer finns. Det ger bland annat järn, folsyra, E- och B-vitaminer.
- Fullkorn kan vara helt, krossat eller malt. Fullkornsbröd kan vara ljust, mörkt, mjukt eller hårt.
- Vi behöver äta mycket mer fullkorn. 9 av 10 äter för lite. 4 skivor fullkornsbröd om dagen är en både god och bra regel.
- Fullkorn finns i bröd, flingor, gryn, pasta, bulgur, couscous och ris.
- Fullkorn är bäst, i alla fall när det gäller vad vi ska äta för hälsans skull.
Besök gärna
Brödinstitutet.se för att hålla dig uppdaterad om vad vetenskapen säger om fullkorn och allt som har med bröd att göra.
Du kanske också är intresserad av...
Laktosfri favorit från KåKå
Är mjölkallergi och laktosintolerans samma sak?