Montadar Kanbar är Årets Bagare 2020

Nu står det klart att Montadar Kanbar tar hem titeln Årets Bagare 2020, som idag avgjordes under SM-veckan i Nordstan, Göteborg. Montadar som jobbar på Bageri Bullar&Bröd i Stockholm imponerade stort på juryn med sina klassiska smaker och innovativa former och kan nu titulera sig Årets bagare, tillika svensk mästare för professionella bagare.

Under tre dagar har sex av landets bästa bagares tävlingsnerver satts på prov. På endast sex timmar har finalisterna bakat totalt 150 bröd, baguetter, croissanter och bullar vardera med höga krav på innovation, teknisk skicklighet och kreativ höjd.
Bland annat presenterades bullar med kanderade hibiskusblad och romrussin, rågbröd med toner av apelsin, bröd med rökt mjöl och blåbärscheesecakes i form av briochebullar. Finalisterna fick inte minst visa prov på sin hantverksskicklighet när årets hemliga moment, fullkornsbröd, skulle bakas och flera olika tekniker och smakkombinationer presenterades.

Nu står det alltså klart att Montadar står som segrare och är svensk mästare för professionella bagare. Montadar tog hem titeln med motiveringen:  ”Med en balanserad kombination av klassiska smaker och innovativa former har vinnaren av Årets Bagare 2020 imponerat på juryn. Vinnaren har med inspiration från sin familjs rötter lyckats förvandla historia till framtid”

- Det känns fantastiskt roligt och jag är galet stolt över mig själv! Att tävla inom bakning är verkligen en passion. Att vinna Årets Bagare är verkligen ett bevis på att det jag gör är bra, att jag fortsätter utvecklas framåt och att alla träningstimmar och all tid jag lagt ner gav utdelning. Jag hoppas att jag kan vara med och inspirera andra i branschen, säger Montadar Kanbar, vinnare av Årets Bagare 2020.

Montadar skapade bland annat ett bröd med rökt fullkornsdinkel, en kavlad briochecylinder fylld med hallon och pistage dekorerad med en krispig kexblomma och bullar formade till blommor fyllda med blåbär och färskost.

- Montadar har genom en imponerande målmedvetenhet på kort tid utvecklats från en ung och lovande bagare till vinnare av Årets Bagare. Särskilt imponerad är jag över den laminerade briochecylindern med hallon- och pistagekräm och en skör sockerdekor. Det är bara att lyfta på bagarmössan! Säger Martin Lundell, vd på branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som anordnar Årets Bagare.

På andra plats kom Ewa Winge från Kopparlundens Bageri i Västerås. Tobias Henke från Skeppsbro Bageri i Stockholm tog hem en tredjeplacering.

Resultat Årets Bagare 2020
  1. Montadar Kanbar, Bullar&Bröd i Stockholm
  2. Ewa Winge, Kopparlundens Bageri i Västerås
  3. Tobias Henke, Skeppsbro Bageri i Stockholm

Delad fjärdeplats utan inbördes ordning
Paul Florian Ficard, Södra Sandby Stenugnsbageri i Södra Sandby
Mohamad Khir Alshabani, Konditori Hollandia i Malmö
Maju Rull Tall, Desserterie och Catering i Linköping

Juryn för Årets Bagare 2020
Johan Sörberg, juryns ordförande och tidigare juryordförande i VM
Alexander Pelli, Årets Bagare 2019
Amanda Bäckström, Haga Tårtkompani & Bageri
Lina Andersson, vinnare av Euroskills i bageri 2018
Robin Edberg, Cumpane, tidigare Bagarlandslaget

Fotograf: Natalie Greppi


Du kanske också är intresserad av...


Finalisterna Årets Bagare 2020

Alexander Pelli är Årets Bagare 2019

Josefine Pagander vinner SM Unga Bagare 2020

Loading
Loading