Hög kvalitet på russin

Utbudet av russin ökar när KåKå väljer att inleda samarbete med Frutexsa från Chile. Det leder till bättre storlek på förpackningar, lägre pris och framförallt väldigt hög kvalitet.

- Jag har arbetat med russin under många år och tycker personligen att de chilenska druvorna håller toppklass i världen och så gör även deras russin. Frutexsa är den största leverantören i Chile och jag tror att vi tillsammans ska kunna ta fram spännande produkter till våra kunder, säger Anders Åkesson, affärschef Bageri där arbetet med nötter, fröer och andra så kallade commodities hanteras.

Naturlig process ute i det fria


Traditionellt har USA stått för 60-70 procent av russinimporten till Sverige men efter ett skifte de senast åren kommer endast tio procent från USA.

I dag kommer de stora leveranserna till Sverige från Argentina, Turkiet, Iran, Sydafrika och framförallt Chile, där KåKå hittat sin samarbetspartner.

- De chilenska druvorna som blir russin växer i närheten till Anderna och när de torkas sker en bra genomströmning av luft som hjälper till vid torkningen från druvor till russin. Hanteringen sker helt ute i det fria och druvorna får torka naturligt på mattor, säger Anders.

Ansvarstagande tillverkning


Han berättar att en viktig parameter i valet av Frutexsa är deras ansvarstagande för sina anställda.

- Socialt agerar de väldigt bra. Frutexsa kör och hämtar sina anställda på morgonen och skjutsar hem efter arbetsdagens slut. De bjuder även på lunch till samtliga anställda, säger han och fortsätter.

- Jag har besökt tre av de fyra största leverantörerna från Chile och det är tydligt att bönderna helst säljer till Frutexsa. De tar in druvor från lokala bönder, märker tydligt när och varifrån druvor har levererats, de vänder klasarna manuellt på ett noggrant sätt under torkningen. Och framför allt ger de en lämplig kickback till bönderna, säger Anders.

Ny storlek på förpackning


När KåKå börjar sälja russin från Chile kommer produkterna i lådor om 5 kg vilket är mer lätthanterligt än nuvarande lådor om 12,5 kg från den amerikanska leverantören.
Anders är dock noga med att påpeka att KåKå fortsätter sälja russin från USA.

- Vi kommer att ha kvar russin från USA för de kunder som hellre vill köpa dessa, men jag anser att vi får högre kvalitet till lägre pris i russinen från Frutexsa, avslutar han.


Du kanske också intresserad av...


Det röda guldet

Fantastiska frukost

De säkerställer högsta kvalitet på dina produkter

Loading
Loading