Andrea Wiberg vinner SM Unga Bagare 2022

Onsdag 16 mars avgjordes finalen av tävlingen SM Unga Bagare och efter fem intensiva tävlingstimmar så står det klart att Andrea Wiberg, 22 år, är svensk juniormästare i bageri 2022. Andrea imponerade stort med sitt bi-inspirerade tema där hon bland annat presenterade ett spektakulärt skådebröd i form av ett blomstrande ekosystem. Det smakrika succékonceptet blandat med stor hantverksskicklighet fick juryn på fall. Tävlingen avgjordes på Ester Mosessons gymnasium i Göteborg.
 
Under finaldagen fick sju finalister från hela landet sätta sin skicklighet på prov. På fem timmar skulle de unga talangerna baka goda och fantasifulla matbröd, kuvertbröd, bullar, kavlade degar (till exempel wienerbröd) och ett vackert skådebröd, som är en skulptur av bröd. Allt bakas från grunden och blir bedömt efter hantverksskicklighet, teknik, kreativitet, smakprecision och nytänkande i sitt skapande av bröden. Finalisterna imponerade stort med många kreativa teman inspirerade av bland annat skogsväsen och exotiska havsdjur som blandades med syrliga smaker av citrus, passionsfrukt och mango. Högst upp på prispallen stod slutligen Andrea Wiberg, med sitt bi-inspirerade tema. Född och uppvuxen i Göteborg men till vardags jobbar hon numera på Backhaus bageri och café i Helsingborg.

Juryns motivering:
I årets rafflande final av SM Unga Bagare utmärkte sig en bagare extra mycket tack vare sitt strukturerade och kvalitetssäkra arbetssätt. Vinnaren levererar ett fint, jämnt bord som håller både hög kvalitet och söt precision i smakerna såväl som i utförande. Årets vinnare blomstrar med sitt tema för hållbarhet i tiden.

– Det här känns verkligen helt fantastiskt! Jag har kämpat för det här priset. Jag har slitit, bränt mig och haft väldigt långa dagar i bageriet. Jag ville ha revansch från tidigare tävlan i SM Unga Bagare, vilket jag nu fick. Jag är väldigt nöjd över min insats idag och jag tror att min jämnhet och mitt lugn fick mig högst upp på pallen, säger Andrea Wiberg, vinnare av SM Unga Bagare 2022.

SM Unga Bagare arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, SBK, för att uppmärksamma unga och ambitiösa talanger inom bagaryrket. Att tävla inom bageri är inte bara ett bra sätt att visa den hantverksskicklighet som krävs utan också att inspirera fler att välja en yrkesbana inom bageri. De bagare som placerar sig på plats ett till fyra i årets tävling bildar tillsammans Svenska Juniorbagarlandslaget, ett välrenommerat landslag som genom åren vunnit flera VM-guld.

– Vilken spännande final alla tävlande bjöd på! Jag slutar aldrig förvånas över finalisternas talang och höga nivå. De tävlande visade på sin stora kunskap och genuina passion för bakning och jag är glad att just dessa är så starka ambassadörer för yrket. Att få ha tagit del av Andreas skapelser på nära håll och särskilt när hon visade upp det imponerande skådebrödet var tävlingens höjdpunkt. Under SM Unga Bagare får brödet sin sanna plats i rampljuset och briljerar som en riktig stjärna som både hållbart, gott och nyttigt, säger Martin Lundell, vd på SBK.

Resultat SM Unga Bagare 2022 (bildar Svenska Juniorbagarlandslaget)
Första plats: Andrea Wiberg, från Göteborg, arbetar på Backhaus bageri och cafe i Helsingborg
Andra plats: Max Collin, från Uppsala, studerar på yrkeshögskolan i Kristianstad och arbetar på Günterska Hovkonditori och Schweizeri i Uppsala
Tredje plats: Alice Olsson, från Nybro, studerar på yrkeshögskolan i Kristianstad
Fjärde plats: Elin Lundahl, från och bosatt i Sölvesborg, arbetar på Ritz konditori

På delad femteplats (utan inbördes ordning):
Tindra Lundegård, från Södertälje, studerar på yrkeshögskolan i Kristianstad.
Linnéa Cederberg, från och bosatt i Mölndal, arbetar på Gunneboslott Kaffehus och Krog.
Emmie Jonsson, från Kalmar men bosatt i Mönsterås, arbetar på Vamos Bistro och Bar i Kalmar.
 
Vinnare av bästa bakverk inom respektive kategori:
Bästa skådebröd: Alice Olsson
Bästa matbröd: Andrea Wiberg
Bästa kuvertbröd: Max Collin
Bästa vetedeg/bulle: Max Collin
Bästa kavlade deg/wienerbröd: Andrea Wiberg

Information om tävlingen SM Unga Bagare 2022
SM Unga Bagare har funnits sedan 1990 och är det svenska mästerskapet för bagare upp till 24 år. Tävlingen anordnas av Sveriges bagare & konditorer i samarbete med Ester Mosessons gymnasium och sponsorerna KåKå, Sveba Dahlen och Nord Mills. Årets erfarna jury bestod av juryordförande Amanda Bäckström tillsammans med Peter Halldén, Christian Eek, Pernilla Boström, Christer Nordh, Niklas Alricsson och Jesper Långström.

Under SM Unga Bagare bakade finalisterna:
  • 12 stycken matbröd med tre olika uppslag (utseenden)
  • 45 stycken kuvertbröd med tre olika uppslag
  • 45 stycken bullar, tre olika varianter
  • Kavlade degar (till exempel wienerbröd, brioche eller croissantdeg) tre olika varianter och 15 stycken av varje sort.
  • Skådebröd - skådebrödet skall tillverkas av ätbar deg. Basen ska vara maximalt 40x60 cm och höjden minst 40 cm. Fritt val på tema och utformning.

Se tävlingen igen
https://youtu.be/w7AMGwiQpMA
Se prisutdelningen igen
https://youtu.be/33gb8trij8s

Fotograf: Natalie Greppi

Du kanske också är intresserad av...


De leder landslaget

Victoria Tobisson Lind vinner SM Unga Bagare 2021

Josefine Pagander vinner SM Unga Bagare 2020

Loading
Loading