Det här är Credin Sverige

Sommaren 2019 fick vi på KåKå nya kollegor när Zeelandia Sverige förvärvades av Orkla. I dag heter företaget Credin Sverige och vi har träffat marknadschef Kent-Inge Ohlsson för att ta reda på mer om deras produktion i Stenkullen utanför Göteborg.

Kent-Inge Ohlsson
Marknadschef Credin Sverige
HEJ KENT-INGE! KAN DU BERÄTTA FÖR DEN SOM INTE KÄNNER TILL ER VAD CREDIN SVERIGE GÖR?

– Vi är ett svenskt företag som grundades av familjen Norlander i Lerums kommun utanför Göteborg 1987. Då under namnet Norlander Food. Vi utvecklar, producerar och marknadsför ingredienser för främst bagerier och konditorier, men även för glass-, konfektyr- och livsmedelsindustrin. Allt detta gör vi i Stenkullen, i Lerums kommun. Nederländska Zeelandia förvärvade företaget 2006 och sedan 2019 ingår vi i Orkla, där vi är systerbolag till KåKå.

VAD KÄNNETECKNAR ER SOM FÖRETAG?

– Våra styrkor är att vi har en lång erfarenhet av utveckling och produktion av högkvalitativa bageriingredienser. Vi har en produktionsapparat som är mycket flexibel vilket gör att vi kan vara snabba i omställning för att tillgodose våra kunders behov. Våra ingredienser är utvecklade med bagarens önskemål och krav i fokus.
 
KAN DU GE NÅGOT EXEMPEL?

– Våra margariner är utvecklade utifrån de krav som en bagare och en konditor ställer på degens eller smetens egenskaper, och på det färdiga bakverkets egenskaper, i form av hantering, konsistens, smak, utseende, färskhållning och liknande.

VARFÖR SKA MAN VÄLJA PRODUKTER FRÅN CREDIN SVERIGE?

– Med våra ingredienser blir det enklare för bagaren att skapa bakverk av en hög och jämn kvalitet. Med våra förblandningar, mixer och kaffebrödsfyllningar sparar bagaren tid och minskar risken för felvägningar, vilket gör att hens lönsamhet ökar. Med dessa ingredienser har bagaren fortfarande alla möjligheter att påverka bakverkens både utseende och smak och sätta sin helt egna prägel på exempelvis matbröd och kaffebröd och därmed utnyttja sin egen erfarenhet, kompetens och kreativitet till fullo.

DET LÅTER SOM ATT DET FINNS MÅNGA FINA PRODUKTKATEGORIER HOS ER. VILKA PRODUKTER VILL DU LYFTA FRAM SOM ALLA BAGERIER OCH KONDITORIER BORDE HA?

– Credin är känt för mycket, inte minst för våra kaffebrödsfyllningar. Vårt breda sortiment av fyllningar är kända för sina fina smaker, de är lätthanterliga och bakstabila. Med dessa fyllningar sparar bagaren mycket tid och får garanterat mycket nöjda kunder.

– Våra brödbaser är just baser. Vi har ett flertal recept med varje enskild brödbas, men du kan också mycket enkelt sätta din helt egna prägel på de färdiga bröden, såväl smakmässigt som utseendemässigt.

– Jag har tidigare nämnt våra fina margarinkvaliteter, utvecklade med bagarens och konditorns önskemål och krav för ögonen. Våra varumärken Vera, Rex, Vetelyx och Wienerlyx är ju kända inom vår bransch sedan många år.

– Den sista ingrediens jag vill lyfta fram här är våra moussepulver från tyska Kessko, de enda produkterna som vi inte producerar själva. De hjälper dig att göra mousser med mycket fina smaker, och du sparar mängder av tid. De är väldigt lättarbetade och mångsidiga. Hemligheten bakom de fina smakerna är att de är smaksatta med äkta frukt och bär. Gå gärna in på vår webbplats credin.se och se instruktionsfilmen om hur du enkelt använder Kesskos moussepulver för olika ändamål.
VI PRATADE INNAN OM ER HISTORIA. VAD SER DU FÖR SKILLNADER EFTER ATT NI BLEV EN DEL AV ORKLA?

– Vi ser väldigt positivt på att numera ingå i Orklakoncernen. Inom både Orkla Food Ingredients, där ju Credin och KåKå är systerbolag, och inom Credingruppen har vi ett omfattande nationellt och internationellt samarbete, både när det gäller kunskap, utveckling och produkter.

– Credingruppen finns i ett flertal länder i Europa och Credin Sverige representerar hela Credingruppen på den svenska marknaden. Det innebär att vi, genom KåKå, kommer att kunna presentera nya intressanta ingredienser och recept som utvecklats av andra företag i Credingruppen.

– Den kanske allra tydligaste förändringen för den svenska bagerimarknaden är att vårt systerbolag KåKå nu representerar oss gentemot den största delen av svensk bagerimarknad.

– Detta ser vi som en stor styrka för Credin, för KåKå och för svenska bagerier och konditorier. Vi kommer att kunna nå ut till bagerierna på ett betydligt bättre sätt genom KåKå, det kommer att bli betydligt enklare för bagerierna att få leverans av Credins produktsortiment när man kan få båda produktsortimenten i samma leverans. Det kunderbjudande som KåKå och Credin gemensamt erbjuder Sveriges bagare och konditorer är förmodligen branschens överlägset bästa.

DET LÅTER SOM ETT BRA SAMARBETE MELLAN ER OCH KåKå?

– Vårt samarbete med KåKå utvecklas hela tiden, och vi ser att de två företagens styrkor kompletterar varandra på ett mycket bra sätt, till gagn för hela bageribranschen.
CREDIN SVERIGE STÅR BAKOM UTMÄRKELSEN ÅRETS FÖRETAGARE I BAGERIBRANSCHEN. HUR MÄRKER MAN AV ER AFFÄRSKUNSKAP I ERA PRODUKTER?

– Där skulle jag vilja lyfta fram dels entreprenörskapet och dels hantverkskunnandet hos alla bagare och konditorer i landet. För det finns ett stort kunnande men tiden räcker inte alltid till.

– Jag skulle vilja trycka på att bagaren lägger tiden och energin där hens yrkeskunskap kommer till sin rätt, på att sätta sin egen prägel på bakverk och verkligen skapa sina signaturprodukter med hjälp av sitt kunnande.

– Ta hjälp av exempelvis baser i din produktion. Jag vet att det finns en stolthet i att baka från grunden men våra baser är inte några 100%-mixer. Du kan kombinera och skapa med andra mjölsorter, liggtider, kryddor, nötter, dekorer och varierade uppslagningar.

– Bagaren skapar sig då mer tid att skapa det bröd och andra bakverk som bageriet kan och vill stå för. Bara för att de råkar köpa samma bas som grannbageriet har de inte samma bröd på hyllan. Du får möjlighet att använda ditt yrkeskunnande för att skapa ett bröd med rätt utseende och innehåll. Med rätt kunskap kan du lägga tiden på att skapa rätt smakkombinationer eller dekoration för just dina kunder.

MEN OM MAN VILL GÖRA ALLT FRÅN GRUNDEN DÅ OCH INTE VILL KÖPA BASER ELLER BAKE OFF-PRODUKTER?

– Konsumenter frågar ibland om det bakas på riktigt i bageriet och jag tror att många är rädda för att använda baser. Men det är ju så att tid är pengar och du går inte flera år i skolan för att väga och mäta ingredienser, stå och vispa grädde eller lägga gelatin i vatten. Många finare bagerier och konditorier använder också baser och mixer även om de officiellt inte skulle erkänna det.

– Det viktigaste för konsumenten som kommer in i bageriet är att det ser gott ut och att smaken uppfyller förväntningarna.

– Ett bröd, en bulle eller en mjuk kaka som kanske bakas tidigt på morgonen och inte äts förrän senare på kvällen, eller nästa dag, ska fortfarande vara färsk och upplevas som hantverksbakad. Med Credins produkter och fetter blir det lättare att erbjuda bakverk med fin färskhållning.

– Så mitt råd är att lägga tiden på det du är bäst på för att sätta din egen prägel på dina bakverk. Lägg tiden på det som gör att du får nöjda kunder och spara in tid på det som är rent rutinarbete.

Du kanske också intresserad av...


Vågade inte hoppas att det skulle bli så här bra

Smaker från Asien

Josefine Pagander vinner SM Unga Bagare 2020

Loading
Loading