Hon vann SM Unga Bagare

Julia Holmqvist kan titulera sig svensk juniormästare i bageri 2023. Det står klart efter finalen av SM Unga Bagare som avgjordes i mars.

Juryn imponerades av Julias bevara havet-tema där hon bland annat presenterade ett spektakulärt skådebröd i form av en jordglob som det kom både bläckfiskarmar, fenor, rep och fiskenät ur. Tävlingen avgjordes på Ester Mosessons gymnasium i Göteborg med KåKå och Nord Mills som sponsorer.

 
Åtta finalister från hela landet möttes i finalen för att tävla om den anrika titeln SM Unga Bagare. På fem timmar skulle de unga talangerna bevisa sin skicklighet och baka både goda och fantasifulla matbröd, kuvertbröd, bullar, kavlade degar och ett vackert skådebröd, som är en skulptur av bröd. Allt bakas från grunden och blir bedömt efter hantverksskicklighet, teknik, kreativitet, smakprecision och nytänkande i sitt skapande av bröden.

Bland de teman som användes fanns exempelvis Andy Warhol, Sherlock Holmes, sjömän, skog och hav.

Smaker som presenterades var bland annat citrus, sesam, grönkål och hasselnöt utöver de traditionella smakerna som choklad och hallon.

- Äntligen, det är helt sjukt! Förra gången gick inte tävlingen riktigt som jag hade önskat, jag glömde jästen, frustrerande när man är bagare. Idag visade jag vad jag går för och har äntligen fått min revansch. Jag är väldigt nöjd över min insats idag, jag tror att det gjorde susen att mitt nytänkande och mitt tema syntes tydligt genom hela mitt arbete, säger, Julia Holmqvist, vinnare av SM Unga Bagare 2023.

SM Unga Bagare arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, SBK, för att uppmärksamma unga och ambitiösa talanger inom bagaryrket. Att tävla inom bageri är inte bara ett bra sätt att visa den hantverksskicklighet som krävs utan också att inspirera fler att välja en yrkesbana inom bageri. De bagare som placerar sig på plats ett till fyra i årets tävling bildar tillsammans Svenska Juniorbagarlandslaget.

– Som alltid i SM Unga Bagare bjuds vi på en väldigt god uppvisning i bageriet. Finalisterna visade stor kunskap och genuin passion för hantverket och där vinnaren Julias skådebröd var världsklass. Unga svenska bagare tillhör världseliten, vilket Svenska Juniorbagarlandslaget bevisade när de vann silver i VM. Under SM Unga Bagare får brödet sin sanna plats i rampljuset och briljerar som en riktig stjärna som både hållbart, gott och nyttigt, säger Martin Lundell, vd på SBK.

Resultat SM Unga Bagare 2023 (bildar Svenska Juniorbagarlandslaget)
Första plats: Julia Holmqvist, 22 år, är född i Billdal men bor i Askim/Göteborg och jobbar på Margaretas Bröd & Bakverk.
Andra plats: Matilda Jacob, 22 år, är född och bor i Stockholm. Matilda jobbar på Bageri Socker Sucker.
Tredje plats: Alva Odelbrink, 22 år, är född i Solna, Stockholm men bor nu i Kristianstad där hon studerar vid yrkeshögskolan.
Fjärde plats: Wilhelmina Krossén, 21 år, är född i Stockholm men bor nu i Kristianstad där hon studerar vid yrkeshögskolan.

På delad femteplats (utan inbördes ordning):
Sofie Le, 23 år, är född i Greve/Danmark men bor i Göteborg, studerar på Yrgo Bageri/konditori i Göteborg och jobbar extra på Cum Pane och i bageriet på Ica Maxi.
Linnéa Cederberg, 20 år, är född i Mölndal, studerar på Yrgo Bageri/konditori i Göteborg och jobbar extra på Gunneboslott kaffehus och krog.
Tilda Lövenklev, 19 år, är född i Jönköping, uppvuxen på Öland men bor sedan årsskiftet i Oskarshamn och jobbar på Restaurang Furan.
Alma Lübeck, 23 år, är född i Yngsjö men bor i Malmö och jobbar på Mat & Chokladstudion.

Vinnare av bästa bakverk inom respektive kategori:
Bästa skådebröd: Wilhelmina Krossén
Bästa matbröd: Sofie Le
Bästa kuvertbröd: Alva Odelbrink
Bästa bulle: Julia Holmqvist
Bästa kavlade deg (wienerbröd): Julia Holmqvist

Skolmästerskapen
Skolmästerskapen avgjordes under samma dagar. Vi gratulerar Emma och Maja från Jenny Nyströmskolan som stod som slutsegrare i den tävlingen.

Foto: Stig Albansson / SBK

Du kanske också intresserad av...


Lina Lundqvist på Rodga Spis gör Sveriges bästa macka

Vinnaren av SM Unga Bagare 2021 

Kasper Kleihs är Årets Konditor 2021

Loading
Loading