Fantastiska frukost!

I början av året gav vi oss ut på trendspaning i det söta Malmö och snubblade över såväl veganfika med ekofokus som sockersöt, sirapsdrypande Baklava och långsamt droppande kaffe. Nu har vi snörat på oss gympaskorna lite extra hårt för en lång tisdagspromenad runtom i den svenska huvudstaden - denna gången med ett annat fokus: att utforska den allt mer populära (och fantastiska!) frukosten.

Sociala medier svämmar över med fotografier som får det att vattnas i munnen, kokbokshyllorna fylls löpande på med inspirerande receptböcker och någonstans mitt i allt detta kan vi bara konstatera: frukosten har flyttat in i finrummet och gått från att för många vara ett nödvändigt ont alldeles för tidigt på dagen, till något man faktiskt kan njuta av - varje dag – hela dagen lång.

Redan när vi var små fick nog många av oss veta att frukosten är det viktigaste av mål; den ska mätta och på något sätt se till att du håller en stabil blodsockernivå under hela dagen. Huruvida det är sant eller hur det fungerar vill vi låta vara osagt, men att allt fler ser vikten av en god och rejäl frukost tvivlar vi inte en sekund på; folk prioriterar att ta något mättande med sig i farten på den stressade morgonkvisten, men kan likväl samlas för att äta långfrukost till lunch – eller kvällsmat! Som ett svar på detta har många konditorier och bagerier breddat frukostutbudet i diskarna – men det stannar inte där: det öppnar faktiskt renodlade frukostställen som erbjuder allt från maxade mackor till överdådiga pannkakor och klassiska gröttallrikar. I Stockholm är ställen som dessa inte helt ovanliga, och för tre frukostsugna KåKå-medarbetare är stadens utbud rena rama drömmen. Så: vad upptäckte vi på vår frukostspaning? Häng med på trendtur!

Dagens första stopp gör vi på Vete-Katten; ett anrikt, klassiskt konditori med historia från det tidiga 1900-talet. När vi hälsar på samsas läckra och lockande kardemummaknutar med säsongens många varianter på semlor, vackra moussetårtor trängs med perfekt bakade Croissanter och fröströsslade Overnight oats flankeras av kokta ägg med kaviartuber i miniformat. Väggarna vid kassadisken pryds av frukostmenyer och vi kan konstatera att frukosten inte är en helt oviktig del av det klassiska konditoriets sortiment; de yoghurt- och Chiapuddingsfyllda bägarna må inte ta så stor plats, men de finns där: både för den som vill njuta av en frukoststund i den vackra miljön, men även för den som är på språng.

Vi lyckas få en stund med Johan Sandelin, mästerkonditor och ägare av Vete-Katten. ”Att erbjuda frukost är superviktigt! Med frukostsortimentet når vi en ny marknad som inte alltid funnits – och den är givetvis viktig för oss.” Johan förklarar att de länge haft klassiska mackor i disken, men att det inte riktigt räcker; det krävs lite ”moderna” komplement som lockar fler – därför adderade de allt från Chiapudding och Overnight oats till Avokadomackor och Yoghurtbägare för 5-6 år sedan. ”Vi kände in marknaden och konstaterade samtidigt att andra runtom oss började servera frukost – och då agerade vi såklart.” Johan menar på att frukostkunder har olika behov och önskemål; somliga frukostkunder har affärs- och morgonmöten på plats, andra tar med sig frukosten på vägen.

”Generellt tror jag att många inte riktigt orkar eller hinner att stå i köket hemma. Det är bekvämt och smidigt att kunna köpa en god, färdig frukost”. Det gäller att hålla sortimentet levande och lyssna in kunderna– man kan kanske inte ha något för alla; men man kan ha något för många! ”Frukostkunden är absolut viktig för oss, och på relativt enkla sätt kan vi möta deras behov.”


Efter Vete-Katten promenerar vi vidare mot Greasy Spoon – ett av stadens tillhåll som har frukost och brunch på menyn hela dagen lång. De beskriver sig själva som en modern tappning på en klassisk, brittisk institution och vi kan inte annat än att hålla med; de serverar ”Full english” på tre sätt, men blandar upp med frukttoppad Chiapudding på kokosmjölk och fyra olika sorters pannkakor – alla med amerikanska influenser. När vi kliver in i lokalen runt tiosnåret finns det inte många lediga platser. Och det är inte bara stolarna som är upptagna – gästernas tallrikar täcker nästintill varendaste liten kvadratcentimeter av borden och vi inser att de som inte blundar och njuter av maten, förevigar den med mobilkameran. Med all rätt visar det sig, för när vi får in våra överdådiga Oreo-pannkakor är de lika imponerande till utseendet som till smaken.

Vandringens tredje stopp blir Pom & Flora – ett frukostfik som gjort sig ett namn i stan och lockar folk utan dess like; inte sällan ringlar kön lång ute på trottoaren, oavsett tid på dagen. Menyn, som drar mot vad många säkert skulle kalla det ”nyttiga” hållet, bjuder på allt från trendiga ’bowls’ till olika typer av gröt och magiska mackor. ’Bowl’-fenomenet är generellt ganska så brett och innebär egentligen att flera goda grejer serveras tillsammans i skål, kort och gott! Hos Pom & Flora är det givetvis frukostfokus när det kommer till skålarna, och deras Chiapudding som serveras toppad med krämig smoothie, banan, jordnötssmör och kanelrostat bovete har nästintill blivit en klassiker i frukost-hela-dagen-kretsar, precis som någon av avokadomackorna på menyn – och jodå, det finns mer än en variant.

Vi hamnar slutligen på STHLM Brunch Club, ett frukost- och brunchställe som maxar det mesta. Breakfast bombastic, kort och gott! Det enda som är högre än pannkakshögen är deras donuttoppade ”Insta shakes” - överdådiga Milkshakes som gjorda för att fotografera och sedan publicera på Instagram. Och njuta av, såklart (de är ju ruskigt goda!).

STHLM Brunch Club lockar precis som Pom & Flora massvis av folk, och även om vi kliver över tröskeln på sena vardagseftermiddagen är lokalen full av frukostnjutare som beställer in allt från Eggs Benedict till surdegsmackor toppade med tryffeldoftande äggröra och Açai-bowls. När vi tittar oss runt omkring så är vi ganska så säkra på att de flesta faktiskt är därför att äta lunch, snarare än dagens första mål mat. Och någonstans här blir det väldigt tydligt och talande för oss alla tre: frukost måste inte vara det där som äts tidigt på morgonen innan dagen sätter igång – frukost kan faktiskt vara det man äter på lunchen. Eller som eftermiddagsfika. Och ja, utifrån dagens intryck: förmodligen även det där man äter till middag på kvällskvisten.

När vi styr kosan ner mot Sveriges södra delar på kvällskvisten är vi mätta och mer än belåtna. Ingen av oss har något emot den rådande frukosttrenden, det konstaterar vi ganska så direkt – i precis i samma andetag som vi alla enas om att vi hoppas att det faktiskt är mer än en trend; att vi hoppas att den fantastiska frukosten är här för att stanna – oavsett om det är en klassisk macka på det traditionella konditoriet, en trendig havregrynsgröt på ett frukost-hela-dagen-fik eller ett dignande pannkaksberg på brunchhaket.

Tips!
Det finns så många olika typer av frukostar, och även om konceptet i stort är trendigt just nu,så måste man faktiskt inte erbjuda något som är toktrendigt – eller avancerat för den delen.Man behöver inte heller slå upp portarna till extra-allt-frukosthimlen - att erbjuda några få,goda alternativ för den frukostsugne kan vara väl så bra! Viktigast är att ha något för kunden vars frukosttarm skriker lite extra – kan du dessutom även erbjuda det som en smidig Takeaway-lösning, så skulle vi säga att du är i hamn!

Amerikanska pannkakor med en ljuvligt len maräng, lemoncurd och kaksmulor – gott plus gott plus gott… ja. Mums, helt enkelt!

Vi tog med oss en NiceCream 50/50 på promenaden: en mangosmoothie-bowl med kokosyoghurt, egengjord Granola, skogsbärskompott, passionsfrukt och jordnötssmör. Och jodå, smakerna var magiska även utanför Pom & Floras dörrar!

Varför inte packa och sälja godsaker som kunden kan ta med sig hem? Att bära med sig ett gott minne förlänger upplevelsen!

Gröt är superhett! Ja i dubbel bemärkelse. Pom & Flora serverade oss en säsongsvariant: varm havregrynsgröt med mandelsmör, vaniljyoghurt och kardemumma. Vem har sagt att bara semlor får smaka semlor?


Du kanske också är intresserad av...


Älskade Pizza

Följ med till Feldt’s Fisk

Det röda guldet

Loading
Loading