Smaker från Asien

Influenser från öst är hetare än någonsin. Food & Friends har slagit fast att den största trenden inom mat år 2020 är just asiatiskt. Vi hoppades på sol och värme under årets första trendspaningsresa men fick dra på oss gummistövlar och galoscher eftersom vi drog… västerut.

Det asiatiska köket har funnits i Sverige länge och precis som allt annat utvecklas och förfinas utbudet och nya ställen öppnar upp med olika inriktningar.

Enligt kommunikationsbyrån Food & Friends trendspaning för 2020 är det trendigaste du kan göra att äta asiatiskt, inte bara det asiatiska som vi är vana vid utan på många nya sätt. I rapporten The Woke up call skriver de följande.

"Man köar för att äta den japanska curryn, det dyker upp serveringar med kinesiska Bings (en pannkaka som kan vara både krispig och mjuk), det filippinska köket dyker upp med syrliga smaker både som finmat och i fast food och Taiwan lär oss att ha ost i vårt te och kalla det Cheese Tea. Har du inte testat Steamed Rice Rolls är du helt ute."

När vi planerade årets första trendspaningsresa för Smakfullt magasin såg vi framför oss hur vi skulle kämpa med näbbar och klor för att lyckas ta oss ombord på ett överfullt tunnelbanetåg i en asiatisk storstad under rusningstid. Vi kom till insikt med att vi nog inte har vad som krävs för att slå oss fram i den kollektivtrafiken (vi ser framför oss att vi nog fortfarande skulle ha stått kvar på tågperrongen).
Därför valde vi att istället boka in ett tåg med trygga SJ för att besöka några asiatiska ställen i Göteborg och se hur de lyckas dra nytta av den stora trenden i Sverige.

Först landar vi på det stimmiga, i positiv bemärkelse, Vietnamhaket. Här är det en härlig och intensiv atmosfär där matsalen befinner sig precis intill köket med stor insyn. Det inbjuder till att följa hur kockarna arbetar och vi ser på när det kokas buljong och friteras dumplings.

Här äter vi Banh Mi, en vietnamesisk baguette som här serveras med bland annat kyckling och sriracha-sås samt Pho, en klassisk vietnamesisk nudelsoppa. Vi väljer den vegetariska varianten som serveras med tofu tillsammans med böngroddar, tunt skivad lök, vårlök, färsk koriander, chili, lime.
I det vietnamesiska köket används mycket färska örter och grönsaker och tillagningen sker ofta i vatten i stället för olja. Det gör att maten anses väldigt hälsosam, inte minst den klassiska soppan som vi smakar - Pho.

Efter lite skratt får vi reda på av restaurangchefen Kyle Dao att rätten ska uttalas "fö" och inte något annat.

Från Vietnam till Kina är det inte långt. I vår trendspaning är det faktiskt bara något kvarter eftersom vi tar plats i matsalen på restaurangen Made in China.

Här inne är det mörkt och mysigt samtidigt som det är avslappnat.

Vi har tagit oss hit för att smaka poke bowl och det populära ångade brödet bao - eller steamed buns. Det här är street food på kinesiska med ångat bröd som fylls med fermenterade grönsaker, kött, mayo, chili och andra passande smaksättare. I våra baos får vi bland annat mango och koriander.
Vid sidan om vår bowl och vårt bao äter vi edamamebönor. Så enkelt och så gott som tilltugg. Vi trycker tänderna mot ärtskidan, pressar ut bönorna och njuter.

Från två olika varianter av restauranger tar vi oss till en tredje (och i dag vanligare och vanligare) variant - foodtruck. Här har Hassan Megahid, en av personerna bakom satsningen, tagit det asiatiska köket ut till Göteborgs gator med sitt koncept Jinx Food Truck.

Här samsas influenser från flera länder men smakprofilen lutar åt Thailand.

- Det händer mycket i asiatisk mat. Det är höga smaker och flörtig profil, berättar Hassan om varför han tror att så många tycker om att äta asiatisk.

Han älskar verkligen att servera mat ur bilen eftersom han uppskattar mötet med kunderna för att få reaktionerna från de han lagar mat till.

Här serveras vi också ångade bröd med goda tillbehör i. Bröd fyllda med det man tycker om känns som den perfekta varianten av street food. De fina smakerna får oss att helt glömma att vi står ute i ösregn.

Närmast bilen är den bästa platsen för att hålla sig varm och torr vilket är bra för att vi samtidigt kan prata med Hassan.

Vad ser du för trender inom asiatisk matlagning här i Sverige?

- Sichuan är på väg tillbaka mer och mer. Det är inte den vanliga Kinamaten som vi är vana vid i Sverige utan lite mer traditionellt.

Hur ser du på möjligheten för bagerier att börja servera asiatisk matkultur?

- Att börja servera asiatiskt på bagerier är som att slå in en öppen dörr. Det kommer att gå hur bra som helst, säger Hassan.

Vi slutar vår resa till Asien där vi började, i Vietnam. Vårt sista besök sker på restaurangen Steamy Pho och här blir det extra allt - vi äter bland annat nudelsoppa, banh mi, och vårrullar. Goda asiatiska rätter i en mysig miljö får oss verkligen på fall.

Efter att ha ätit oss genom Asie.. förlåt Göteborg hoppar vi på tåget och vänder hemåt. Vi förstår varför fler och fler satsar på smaker från öst och väljer att servera sin egen variant av det asiatiska köket. Det är fantastiskt gott och känns lätt för lunchgästen som är på språng.

Nu hoppas vi att tågets bistro serverar en passande asiatisk efterrätt.

Du kanske också är intresserad av...


Älskade Pizza

Följ med till Feldt’s Fisk

Det röda guldet

Loading
Loading