I dag blir det Mack-SM i julkalendern!

Snart ska Sveriges godaste och trendigaste macka koras och den hållbara trenden med klimatsmarta, närodlade råvaror i säsong står sig stark. Årets final kommer för första gången i Mack-SM:s historia att sändas på Godare.se och går av stapeln kl. 19.05 den 19 november.

I dag tipsar regerande mästaren Viktor Lind (guld 2019, silver 2018), som till vardags driver Scandwich och Scandwine i Malmö och Stockholm om en riktigt smarrig macka till julen här i julkalendern.

Scandwich julmacka

Recept: Viktor Lind
4 personer

Gör så här:


Kål
Spetskål
Olivolja
Vinäger
Salt

Skär spetskål i sköna bitar. Dressa med olivolja, vinäger och salt.

Kaprismajjo 
Kapris 3 msk 
Gräslök 50 g 
Persilja 50 g 
Senap 1 msk 
Citronsaft efter smak 
Sherryvinäger efter smak 
Salt 
Peppar 
Äkta majonnäs från KåKå 

Mixa kapris, persilja och gräslök. Blanda med äkta majonnäs och senap. Smaka av med sherryvinäger, citronsaft, salt och peppar

Timjansbakad lök
Gul lök 1 kg
Färsk timjan 1 knippe
Olivolja
Sherryvinäger en skvätt
Salt
Peppar

Skär lök i båtar. Blanda med olja, vinäger, salt, peppar och timjan. Lägg på plåt och baka i ugn på 175°C 30-40 minuter eller tills mjuka och gyllene. Rör om lite då och då under ugnstillagningen.

Citrondressad fänkål
Fänkål 1 st
Citronsaft och skal från 1 citron
Olivolja 3 msk
Honung 1 tsk
Salt
Peppar
Rostade fänkålsfrö 1 tsk

Rosta fänkålsfrö i strykjärn. Mixa sönder lite lätt. Hyvla fänkål tunt på mandolin. Lägg i kallt vatten så att det blir krispigt. Blanda citronsaft, olivolja, rostade fänkålsfrö, honung, salt och peppar till en vinägrett. Dressa fänkålen i vinägretten precis innan servering.
 
Äppelglaserad pork brisket
Socker 1 dl
Äppelmust 3 dl
Äppelcidervinäger 2 msk
Pork brisket KåKå

Äppelglaze: Karamellisera socker tills gyllenbrunt. Häll i äppelmust och äppelcidervinäger och koka ner till tjock konsistens.
Pork brisket: Skär brisket i önskade bitar. Stek på tills gyllene på varje sida. Lyft upp från stekjärnet och glazea med äppelglaze

Crunch Hasselnötter 
Senapsfrö 
Rostad lök 

Rosta hasselnötter i ugn på 180°C tills gyllene. Rosta senapsfrö i stekjärnet tills gyllene. Mixa allt grovt till ett crunch som går att strössla.

Picklad rödkål med julkryddor
Rödkål 1 huvud
Silverlök 1 st
Ättika 1 dl
Vatten 3 dl
Socker 2 dl
Lagerblad 2 st
Kanel hel 1 stång
Stjärnanis 3 st
Ingefära färsk 1 bit
Senapsfrö 2 msk

Strimla rödkål tunt. Koka upp alla ingredienser till picklingslagen. Skär silverlök tunt och koka med i picklingslagen. Slå den varma lagen på den tunt hyvlade rödkålen. Låt svalna.

Övrigt
Äppelsylt lyx KåKå
Riven pepparrot
Finhackad gräslök
 
Montering av macka
Stek brödet så att det får en rostad karaktär. Lägg på dressad spetskål och spritsa över Kaprismajjo. Lägg på den bakade löken och den citrondressade fänkålen. Lägg på äppelglaserad pork brisket. Klicka ut några klickar äppelsylt. Toppa med picklad rödkål. Strössla över hasselnötscrunch. Avsluta med att riva över pepparrot och finhackad gräslök.

Viktor Lind hoppas att mackan ska smaka och önskar er alla en riktigt god jul!


Här hittar du ännu mer om julen från KåKå


Äntligen Jul!

KåKå julkalender

Beställ material

Loading
Loading