Orkla köper distributör av premiumprodukter

Wednesday, May 2, 2018
Orkla Food Ingredients har genom sitt helägda dotterbolag KåKå AB ("KåKå") ingått ett avtal om att förvärva majoriteten i det svenska försäljnings- och distributionsföretaget Werners Gourmetservice AB ("Werners").

Werners är marknadsledande i Sverige för premiumprodukter till restauranger, konditorier och professionella kockar och har också etablerat sig i Danmark, Finland och Norge. Företaget erbjuder gourmetprodukter som tryffel, kaviar, choklad, espressokaffe, efterrätter, kryddor och oljor, och distribuerar kända varumärken som Valrhona och Illy. Företaget säljer även produkter under eget varumärke, Werners, både till business-to-business och direkt till konsumenter.KåKå är Sveriges ledande leverantör av bageriingredienser och tillbehör till bagerier, konditorier och bageriindustrier, och de två företagen kompletterar varandra bra.
"Werners har en stark marknadsposition i växande kategorier och har värdefull premiumproduktkunskap. Företaget är väl etablerat i den växande ”Out of Home” kanalen och erbjuder även online-shopping. Förvärvet kompletterar KåKås starka ställning inom bageri, konditori och kafé och skapar möjligheter för en bredare distribution för båda företagen”, säger Thore Svensson, Senior Vice President Orkla Food Ingredients S&D.
Werners har totalt ca 60 anställda. Företaget grundades 1990 och de tre nuvarande ägarna arbetar i företaget. Två av dem kommer att arbeta kvar i bolaget och vara minoritetsaktieägare efter transaktionen. Företagets huvudkontor och lager ligger i Skara, Sverige, och har ett försäljningskontor i Nacka.
Bolaget omsatte ca 180 Mkr (cirka NOK 167 Mkr) för räkenskapsåret som slutade i april 2018. Bolaget kommer att konsolideras i Orklas bokslut per den 1 maj 2018.
Parterna har bestämt att inte uppge köpeskillingen.
Om Orkla
Orkla är en ledande leverantör av märkesvaror för konsumentvaror och konceptlösningar till konsumenter, ”out of home” och bagerier i Norden, Baltikum och utvalda marknader i Centraleuropa och Indien. Orkla är noterat på Oslobörsen och har sitt huvudkontor i Oslo. Koncernen omsatte i 2017 40 miljarder kronor och cirka 18 000 anställda per den 31 december 2017.
Om Orkla Food Ingredients
Orkla Food Ingredients är Nordens ledande aktör inom bageriingredienser och har en växande marknadsposition i utvalda länder i Europa. De största produktkategorierna är margarin och smörblandningar, jäst, brödmixer, brödförbättrare, kakblandningar, marcipan och glassingredienser. Orkla Food Ingredients har försäljnings- och distributionsföretag i 22 länder, vilket garanterar närhet till bagerier och industrikunder.

Orkla ASA
Oslo, 2 May 2018
Ref.:
Group Director Corporate Communications and Corporate Affairs
Håkon Mageli
Tel.: +47 928 45 828
IR & Communications Manager
Elise Heidenreich
Tel.: +47 951 41 147
Loading
Loading