Smarta tips för dig som driver bageri

Vi på KåKå har många kompetenta medarbetare som alla gör sitt yttersta för att hjälpa dig och din verksamhet. Här nedan har vi samlat ett antal tips som kan hjälpa dig med din försäljning under corona-krisen.

Trots att myndigheterna råder till så få kontakter som möjligt så innebär det inte att all försäljning i din butik behöver upphöra. Du behöver bara tänka annorlunda och fundera på hur du kan nå dina kunder.

Uppdatera dig om regler och stöd

Håll dig informerad om vilka regler som gäller och vilka stöd du kan få. Läs aktuell info hos Sveriges bagare & konditorer på https://www.bageri.se/medlem/corona/ 

Erbjud take away

En självklarhet kanske, men när vi ska hålla socialt avstånd minskar suget att sitta ner i matsalen och äta. Då är det klockrent att erbjuda olika former av take away.

Tänk på att undvika köbildning eller att dina kunder kan köa utomhus. Använd gärna kölappar.

Erbjud hemleveranser/utkörning

När många frivilligt eller ofrivilligt håller sig hemma ökar behovet av att du kommer till dina kunder i stället för tvärtom. Sätt upp en plan för hur du kan möjliggöra hemleveranser och om det ska vara gratis eller om det krävs en kostnad.

Nå ut till dina kunder

Dina kunder gillar sin favoritbutik och backar gärna upp dig genom att handla lokalproducerat. Så berätta att du finns och hur du kan hjälpa dina kunder. Använd traditionella och sociala medier och skyltmaterial i butik samt gatupratare utanför för att locka kunder.

Vi har tagit fram ett antal affischer, bilder för sociala medier och video som du kan använda i din marknadsföring. Det finns även material som SBK har tagit fram. Du kan beställa det du önskar här. Har du särskilda önskemål om skyltar eller marknadsföringsmaterial är du välkommen att kontakta din representant på KåKå.

Berätta om dina satsningar för hygien och hälsa, vilka produkter du har och hur du arbetar.
Och berätta om vikten av att din butik kan finnas kvar i det lokala samhället.

Berätta hur dina kunder kan göra beställningar och hur varor kan hämtas eller till och med levereras, och när de senast behöver lägga sin order.

Använd dina sociala medier men det finns också andra relevanta kommunikationsplattformar, exempelvis lokala sidor på Facebook för ditt närområde eller din stad eller lokala initiativ på exempelvis Facebook för att ordna med matinköp åt varandra.

Sprid informationen via traditionella flyers, så att nyheten sprids om vilka öppettider du har, vilket sortiment som finns, hur avhämtning eller leverans kan ske och om det finns speciella betalningsmöjligheter för tillfället, exempelvis Swish.

Eller traditionell annonsering i dagstidningar där dina kunder finns. Annonsintäkterna har minskat i krisen så tidningar kanske kan erbjuda en bra deal för annonsering.

Förpacka produkter på rätt sätt


Skapa nya smarta produkter för krisen

Fundera på om du behöver ha fullt sortiment under den här perioden. Satsa på produkter som kunderna behöver och som är lönsamma för dig. Håll koll på din kalkyl i BakeIt.

Förpacka produkter så att kunderna inte plockar med sina händer direkt på sina (och andras) bakverk eller slipper att använda tång för att plocka sina produkter.

Finns det smarta paketlösningar som gör att du kan sälja fler produkter än kunden förväntade sig? Varför inte ett paket med lunchmacka, fikabröd och frukostbröd till dagen efter. Din kund får bra produkter som räcker till flera måltider, perfekt för bunkring.

Eller kanske paketlösningar för olika kundgrupper:
Paket för Företaget, Barnfamiljen, Hushållet utan barn, Singlar, Kunden som vägrar ta sig till mataffären på grund av rädsla för smitta.

Eller paketlösningar för att hjälpa till i vardagen:
Paket med bröd till olika måltider som Frukostpaketet, Mellanmålspaketet, Middagspaketet
Paket med måltidslösningar som dina kunder kan laga hemma, kanske pizzabotten med tomatsås och riven ost. Eller dina hemmagjorda korvbröd och hamburgerbröd till picknick (då behövs ju också fikabröd...)

Paket med andra varor ur ditt sortiment som behövs, som drycker eller pålägg. Om dina sittande gäster minskar kanske du har ett stort lager av toalettpapper som inte används, kan du aktivera det i någon smart kampanj?
Köp 2 mackor, 2 bakelser och få 1 paket toapapper på köpet ;)

Kanske har du några produkter som passar för dina kunder att köpa med hem och baka tillsammans med barnen, som du kan förbereda som ett "baka hemma-paket".

Tips på några produkter med lång hållbarhet eller enkel produktion

Müsli
Granola
Knäckebröd
Rostade brödchips i olivolja och havssalt
Maränger
Småbröd/kakor/biscotti
Paj eller kladdkaka
Semlor - semmelsäsongen är visserligen över men du kan produktionen i sömnen och semlan har hög marginal

Om du minskar på personalstyrkan kan du hålla ett brett sortiment med hjälp av våra högkvalitativa bake off-produkter.

Detta är bara ett axplock. Fler tips finns på vår inspirationssida. Du kan även få massor av smarta tips och idéer från din representant på KåKå. Tveka inte att höra av dig!

Vi ska ta oss igenom det här tillsammans.
#räddadinbagare
#varjebulleräknas

Du kanske också är intresserad av...


Håll dig uppdaterad

Branschkoll

Öka din lönsamhet med rätt kalkyl

BakeIt

Inspireras till nya koncept

Inspirationsbroschyrer
Loading
Loading