Rödbetsbröd
Recept: Magnus Hellman
Genom att använda rödbeta i både pulver- och granulatform får du ett bröd med en klar röd färg och en varierad struktur på inkommet. Brödet är underbart gott precis som det är - eller varför inte med lite getost, nötter och honung på toppen?
Ca 8 st á 600 g
Artnr. Namn
Vikt (g)
B001 Vatten
300
356211 Torkade rödbetsflingor
150
Bortgöring
B001 Vatten
1 600
22802 Bagerivetemjöl Extra
2 400
22835 Rågmjöl Grovt
400
45017 O-Tentic Durum
120
83519 Honung, flytande Akacia
40
21134 Bagerisalt Suprasel
60
35660 Rödbetspulver
25
Totalt
5 095
Arbetsbeskrivning
Degbearbetning/visptid
2+6+2 min
Tillsätt det blötlagda rödbetorna i slutet
Degtemperatur
28C
Liggtid
20 min
Rasktid
50 min
Rasktemperatur
35C
Fuktighet
75%
Insättningstemperatur
260C, bakas i ca 35-40 min
Ånga
8-10 sek
Avbakningstemperatur
190C
Blötlägg 150 gram torkade rödbetor i 300 gram vatten i cirka 60 minuter. Blanda samman övriga ingredienser (2+6 minuter) och tillsätt de blötlagda rödbetorna i slutet av deggörningen (2 minuter). Låt degen vila i 20 minuter, slå upp och baka av i 190 grader i 35-40 minuter (insättningstemperatur 260 grader, ånga 8-10 sekunder).