Valrhona Jivara och karamell-tarte
Recept: Kristina Persson
Fler spännande recept hittar du på BakeIT
Fler spännande recept hittar du på BakeIT
Goda texturer och smaker i denna mördegstarte med rostade nötter, karamell och valrhonas mjölkchoklad Jivara.
Valrhona Jivara och karamell-tarte
cirka 20 stycken
Artnr. Namn
Vikt (g)
GR Mandelmördeg
522
20239 Strösocker
140
27815 Vispgrädde 36%
140
46411 Valrhona Jivara mjölkchoklad 40%
120
27327 Smör Normalsaltat Red Label
60
62834 Valnötskärnor
100
62172 Mandel hel brun
100
65903 Pumpakärna
50
Totalt
1 232
Mandelmördeg - grundrecept
Artnr. Namn
Vikt (g)
27826 Smör normalsalt Valio
120
20239 Strösocker
80
21134 Bagerisalt Suprasel
2
62175 andelmjöl blancherade 0-2 mm
30
21733 Helägg flytande
50
22818 Vetemjöl Konditor
240
Totalt
522
Valrhona Jivara och karamell-tarte : Blanda allt utom 180 gram mjöl till mandelmördegen med vinge, tills homogent. Tillsätt sedan andra mängden mjöl 180 gram. Låt eventuellt vila i kyl. Kavla ut och fodra ringar som är cirka 6- 7 mm i diameter och cirka 2 cm högt. Blindbaka och låt svalna.
Karamelliserade nötter: Rosta nötterna och fröna för mer smak, hacka sedan grovt. Värm upp grädden. Lägg en tredjedel av sockret i en tjockbottnad gryta, låt karamellisera, tillsätt en tredjedel socker till och rör försiktigt. Avsluta med att tillsätta resterande socker tills en gyllene karamell, tillsätt den varma grädden och låt koka litegrann. Låt svalna, häll över Jivara chokladen i tre omgångar och blanda ordentligt, när chokladblandningen är under 40°C tillsätt smöret i kuber. Rör i de avsvalnade nötterna. Fyll i tarteskalen och låt svalna i kyl, serveras med lättvispad grädde.