Lina Lundqvist på Rodga Spis gör Sveriges bästa macka

Det står klart efter att Sveriges största smörgås-tävling Mack-SM avgjordes i november på Stockholmsmässan. Årets gyllene vinnarbidrag “Guld på rågbröd” lyfter fram traditionella smaker där hjortron och varmrökt lax utgör huvudrollerna. Mackans säkra smaksammansättning tillsammans med Linas stora hantverksskicklighet fick juryn på fall.
 
– Det här var ju verkligen superroligt! Jag har valt att jobba med smaker som jag verkligen älskar, som både är traditionella och enkla. Jag har skapat en macka som jag själv vill ha och tycker om. Den passar perfekt för en vardagsmiddag för att sätta lite extra guldkant på tillvaron. Det ska bli otroligt roligt att fler ska kunna få tillgång att smaka den här mackan, säger hon.

Mackan har sin grund i ett rustikt rågbröd, täckt av ett smakrikt ärtsmör med pepparrot och citron tillsammans med ärtskott. Den gröna bädden täcks av varmrökt lax, sötsyrlig hjortronkräm, syltad rödlök, pepprig krasse och små krispiga bitar av bacon. Den enkla kompositionen av traditionella svenska smaker imponerade stort på juryn. På andra plats kom Emmie Jonsson och tredjeplatsen knep Linda Kosterhed.

Under tävlingsdagen skapade varje finalist, på endast 45 minuter, 20 likadana mackor som därefter bedömdes av en jury utifrån bland annat smak, utseende och innovation. Utmaningen för de tävlande är att skapa ett helhetskoncept, tänka kostnadseffektivt samt skapa en macka som är såväl nyttig som mättande.

Mack-SM arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, SBK, med KåKå som sponsor. Tävlingen syftar till att hylla mackan som en god, mättande och hållbar måltid. I årets mästerskap är den hållbara trenden fortsatt stark. Tankegångarna bakom finalisternas bidrag är genomgående tydliga, där ett riktigt gott och närproducerat bröd står som stark huvudrollsinnehavare på samtliga mackor, för att sedan ackompanjeras med smakfulla pålägg i form av grönsaker och bär i säsong. Eller svenskt kött från närliggande skog eller gård.

– Under tjugo års tid har vi på Sveriges bagare & konditorer arrangerat Mack-SM. För varje år rör sig finalisternas bidrag i ny riktning men en sak är gemensam för varje tävling. Det är de tävlandes hantverksskicklighet och smaksäkerhet, där ett riktigt gott och bra bröd alltid är huvudrollsinnehavaren. Mer mackor på de svenska lunchborden!, säger Martin Lundell, vd på SBK.

Juryns motivering lyder:
I årets vinnarmacka finns tydliga traditionella svenska smaker med en spännande twist. Med ett tydligt koncept utmärker sig årets vinnare bäst i sin enkelhet. Det gav juryn ett gyllene tillfälle att utse en riktig guldmacka. Vinnare i Mack-SM 2022 är “Guld på rågbröd” av Lina Lundqvist.

Placeringar Mack-SM 2022
1. ”Guld på rågbröd” av Lina Lundqvist från Rodga Spis i Norrköping
2. ”SMÅLAND” av Emmie Jonsson från Vamos bistro och bar i Kalmar, samt Stora Frögården på Öland
3. ”Sweet and hot” av Linda Kosterhed från Kosterheds konditori i Solna

Delad fjärdeplats utan inbördes ordning:
”Hittepå” av Olga Andersson från Lilla caféet vid torget i Sävsjö
”Getostfrestelse med polkabeta” av Anna Lanemo från Lanemo Konditori i Linköping

Segraren i Mack-SM 2022 vinner 10 000 kronor att använda i branschrelaterat utbildningssyfte.

Juryn består av:
Amanda Bäckström, juryordförande och coach för Svenska Juniorbagarlandslaget
Gabriel Olsson, vinnare Mack-SM 2020 och medlem i Bagarlandslaget
Mikaela Eliasson, vinnare Mack-SM 2021
Alexander Pelli, vinnare Årets Bagare 2019
Magnus Hellman, produktutvecklingschef KåKå
Maria Sitell, kommunikationschef Brödinstitutet

Foto: Sara Trus

Du kanske också är intresserad av...


Andrea Wiberg vinner SM Unga Bagare 2022

Josefine Pagander vinner Årets Konditor 2022

Lök- och potatismacka vann Mack-SM 2021

Laddar
Laddar