Konditorlandslaget bäst i Europa med EM-guld

Svenska Konditorlandslaget tog hem guldet när laget tävlade i Coupe Europe, europeiska mästerskapen i konditori, i Turin den 10 juni. En oerhört stark prestation, som också innebär att laget nu är klart för nästa års VM – Coupe du Monde de la Pâtisserie, i Lyon, Frankrike.

Under tävlingen, totalt 5, timmar har laget producerat två glasstårtor med frukt, 10 tallriksdesserter med choklad och glass eller sorbet, en chokladskulptur och en sockerskulptur.
 

Temat för svenskarna var ”Mother Nature”, vilket gick igen i både smaker och formspråk.
Glasstårtan ”Midnight sun” är inspirerad av den svenska naturen och soldränkta smaker från södra Sverige. Hallonglass, mandarinsorbet, yoghurt- och vaniljparfait med krispig, spröd pistagebotten och karamelliserad smördeg – allt i ljusa och eleganta färger.

Konditorlandslagets tallriksdessert har prägel av vilda bär från skogen. Här står norra Sverige i fokus med skogen, fälten, färgerna och estetiken. Desserten blandar fräschören av vilda bär tillsammans med en rik chokladsmak. Åkerbär, hallon och björnbär framträder, insvept i silkeslens guanaja-chokladmousse, pistagebotten dulcey- och hasselnötsnamelaka samt manjaribrownie. Allt toppat med en aning apelsin och en nypa timutpeppar.

Skulpturerna då…, eller var det skulpturen? För här hade laget tagit ett ovanligt grepp. Två halvor, den ena av choklad, den andra av socker, sammanfogades till en helhet – naturligtvis Mother Nature själv! Med tydliga attribut från den svenska naturen. Här fanns svampar, blommor, mossa, skogsfåglar, den mäktiga ekoxen och annan grönska. Och mitt i allt Mother Nature framställd som ett mystiskt skogsväsen, kanske ett skogsrå? Helt unikt.

–Det här känns fantastiskt, säger Jessica Sandberg, tävlande. Vi la ribban medvetet högt och det höll hela vägen. Vi har jobbat stenhårt med smakerna och jag tycker att de verkligen satt idag. Vårt lite annorlunda grepp med skulpturerna tror jag också bidrog.

–Vi kompletterar varandra på ett väldigt bra sätt, och vi är ganska erfarna båda två, det är också en av nycklarna till vår framgång, säger Martin Morand, tävlande. Det här är ett riktigt lagarbete och vi känner att vi verkligen kan lita på varandra.

–Laget har gjort en fantastisk insats och är verkligen värt den här fina placeringen. De har jobbat stenhårt hela året med ett enda mål i sikte – den här tävlingen. Därför känns det extra kul att de verkligen lyckades, säger Gustaf Mabrouk, lagledare. Det är mycket hårt arbete som ligger bakom, och utan allt stöd från sponsorer och branschorganisation skulle det här inte vara möjligt.

Tony Olsson, också lagledare, håller med:
–Idag lyckades vi med allt, helt galet och oerhört skönt!

De tre bäst placerade lagen, plus ett så kallat wild card som delades ut i samband med prisceremonin, är kvalificerade för nästa års Konditor-VM, Coupe du Monde de la Pâtisserie, som avgörs i Lyon, Frankrike i januari 2019.

–Än en gång har våra duktiga konditorer visat att svenskt yrkes- och hantverkskunnande är bland de bästa i världen. Idag utmärkte sig verkligen laget och de spektakulära skulpturerna gav ett sus i arenan vid presentationen, säger Martin Lundell, vd för Sveriges bagare & konditorer, SBK, som driver Svenska Konditorlandslaget. Nu ser vi fram emot att få åka till Lyon i januari nästa år.

Resultat:

  1. Sverige
  2. Belgien
  3. Schweiz
Wild card: Polen

Specialpriser:

  • Bästa hållbarhet, Turkiet
  • Bästa socker, Polen
  • Bästa choklad, Ryssland
 

För Sverige tävlade

Jessica Sandberg

Nya Konditoriet, Umeå
Uppväxt: Bjurholm, Sveriges minsta kommun i Västerbotten
Ålder: 43 år
Bor: Umeå
Arbetsplats: Nya konditoriet i Umeå som jag är delägare i till 50 procent.
Yrkesmeriter: Har arbetat som konditor i tjugosex år och har under resans gång tävlat både nationellt och internationellt. Jessica håller regelbundet yrkeskurser och driver idag Nya konditoriet i Umeå där hon ansvarar för cirka 25 anställda.
Tävlingsmeriter: Årets Konditor 2008. Brons i Årets Konditor 2012 samt 2007. Guld i Nordiska Mästerskapen för Unga Konditorer 1998.

Martin Morand

Pastry Inspiration, Österlen
Uppväxt: På den svenska Rivieran i Höllviken
Ålder: 40 år
Bor: På det fagra Österlen i Sankt Olof.
Arbetsplats: Driver mitt eget företag Pastry Inspiration
Yrkesmeriter: Har jobbat på Caterevent, F12-gruppen och Vendelrestauranger.
Tävlingsmeriter: 2:a plats med Skåne Kulinar i Culinary Olympics 2016, Vinnare av Dessertmästarna 2015, 7:e plats med Skåne Kulinar i Culinary World Cup 2014, 1:a plats med Team Culinar i Culinary World Cup 2010, 5:e plats med Team Culinar i Culinary Olympics 2008, 6:e plats med Team Culinar i Culinary World Cup 2006, 7:e plats med Team Culinar i Culinary Olympics 2004, 7:e plats med Team Culinar i Culinary World Cup 2002, 8:e plats med Team Culinar i Culinary Olympics 2000.
Tony Olsson, Thelins Konditori, lagledare
Gustaf Mabrouk, Sthlm Bean to bar, lagledare

Du kanske också intresserad av...


Alexander Pelli är Årets Bagare 2019

Fanny Johansson är Svensk Mästare för Unga Bagare

Grattis Christian Eek till silvermedaljen i kock-VM!

Laddar
Laddar