Svenska konditorlandslaget 2019-2023

Tillsammans i ett nätverk med kollegor i branschen är lagets ambition att sprida glädje och kompetens. Med kunskap inom konst och skulptering vill vi förfina hantverket inom choklad, socker och is. Med träning i detta vill vi vässa yrkets unika hantverksskicklighet. Som lagmedlem breddas din kompetens genom kontakter inom andra branscher, till exempel råvarukunskap, odling och forskning inom sensorik samt livsmedelsproduktion.

Svenska Konditorlandslaget är ett framgångsrikt landslag och har kvalificerat sig till VM-final tre gånger i rad.
 

Sedan Konditorlandslaget startade 2013 har laget bland annat vunnit Guld, Silver och Brons i Konditor-EM. Nu förbereder sig laget som bäst för att delta i Coupe du Monde de la Patisserie 24-25 januari 2021 och Nordiska Mästerskapen i Stockholm 24-25 september 2020.

Kontakta gärna Jesper om ni har frågor eller vill ansöka till laget. Vi tar emot ansökningar till laget löpande.

Det är branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, SBK, som driver Svenska Konditorlandslaget. Sponsorer är Arla Foods, Werners Gourmetservice och KåKå. Samarbetspartner är Bakers, Ringdahls bageriutrustning, ScanBox, Segers och J.A Sundqvist.

Medlemmar i Svenska Konditorlandslaget:
Magdalena Larsson
Pia Cedvall
Niclas Ekblad
Amanda Gustavsson
Axel Roth
Lisa Dagnäs
Coach: Jesper Johansson
Assisterande coacher: Linda Dahl och Maria Grave

Magdalena Larsson, lagmedlem & tävlande i Coupe du Monde 2020
Konditor på Cederleüfs & Svenheimers Konditori, Göteborg
Utbildning/skolor: Yh- Bageri/konditori, Burgården, Göteborg
Tävlingsmeriter: Nordiska mästerskapen 2019 - Silver, Årets Konditor 2018 - Silver
Favoritdessert: Glass, gjord hantverksmässigt på de bästa råvarorna
Styrka i konditoriet: Nyfiken, noggrann, tålmodig och smaksäker
Favoritkonditori: Har inget speciellt favoritkonditori, det finns så många bra!
Inspireras av: Naturen – både smaker och form/design. Andra duktiga konditorer som jag känner och genom instagram/internet/böcker
Förebilder: Instagram kryllar av superduktiga och inspirerande konditorer och det kommer nya hela tiden.
Hobby: Har just nu inte tid med så mycket annat än landslagsträning men när jag får tid över så gillar jag att umgås med människor jag tycker om, vi lagar gärna mat tillsammans och spelar något roligt sällskapsspel. Jag gillar även att vara i naturen och att resa, speciellt till Italien.
Tips i dessertköket: Våga utmana dig själv och testa saker du aldrig gjort innan. Var inte rädd för att göra fel, det är så man lär sig. Sträva alltid efter ny kunskap och mer erfarenhet, man är aldrig fullärd!
Favoritpryl i kondis: Palett är nog det jag använder mest men glassmaskinen är den ”prylen” jag tycker bäst om!

Pia Cedvall, lagmedlem & tävlande i Coupe du Monde 2020
Konditor på Vetekatten Konditori, Stockholm
Utbildning: Restaurang- och hotellinje 3 år, St Görans gymnasium
Yrkeserfarenhet: London Heathrow Hilton Hotel, Grand hotel, Stadshuskällaren
Tävlingmeriter: C3 competiton Vahlrona 2016 och 2019
Favorit dessert/smak: Saltkola, mandel och choklad<
Styrka i konditoriet: Jag strävar alltid efter att lära mig nya saker och jag är inte rädd att prova nya saker, även när det är svårt.
Inspiration: Naturen och skogen
Förebilder: Amaury Guichon
Hobby: Tycker om att gå i skogen och gärna gräva i jorden
Favoritverktyg i köket: Palett med trädhandtag

Niclas Ekblad, lagmedlem
Tanumstrand Hotell och Konferens
Familj: Mina två katter Sparris och Anders
Yrkeserfarenhet: Clarion Post Hotel i Göteborg, Taverna Brillo i Stockholm, Bageri Passion i Sundbyberg, Backlunds Bageri och Bistro i Strömstad
Utbildning/skolor: Livsmedelsprogrammet i Skara, Yrgo Bageri/Konditori i Göteborg
Tävlingsmeriter: Dessetmästarna 2013, Culinary Team West of Sweden 2014
Favoritdessert: Klassisk Äppelpaj och kanelbullar
Styrka i konditoriet: Smaksäker
Favoritkonditori: Har inget favoritställe direkt. Tar gärna en kaffe och hemmabakad bulle hemma istället
Inspireras av: Alla världens konditorer och vår vackra svenska natur
Förebilder: Personer som inspirerar och utvecklar mig hela tiden.
Hobby: Träning, mina katter såklart och mitt jobb.
Tips i dessertköket: Ha roligt och var noggrann. Det kommer man långt på
Favoritpryl i kondis: Palett och stavmixer

Amanda Gustavsson, lagmedlem
Bor: Stockholm, Huddinge
Uppväxt: Ryssby, liten by 4 mil utanför Växjö i Småland.
Ålder: 25 år
Yrkeserfarenhet: Har jobbat som bagare och konditor i sex år. Gesällbrev inom båda kategorierna. Har redan hunnit tävla både nationellt och internationellt inom bageri.
Tävlingsmeriter: Guld i SM för unga bagare 2015 och en 5 plats i EM för unga bagare.
Favoritbakverk: Budapest, men då ska de vara med färska jordgubbar eller hallon. De är en solklar favorit för mig.

Axel Roth, elev
NK Art Bakery
Utbildning: Vackstanäsgymnasiet och Yh Kristianstad
Yrkeserfarenhet: Chokladfabriken, Nya Lundbergs Konditori, NK Konditori, Annas Hembageri, Konditori Genuin och Gunnarsson Konditori
Tävlingsmeriter: SM Unga Bagare 2019
Favoritdessert: Tiramisu
Inspiration: Några av de mest välkända inom branschen
Hobby: Träna tyngdlyftning
Styrka i konditoriet: Jobba effektivt
Favoritredskap: Skrapkort i metall
Tips i köket: Hålla rent, det är viktigt!

Lisa Dagnäs, elev
Konditori Kampanilen, Göteborg
Bor: Göteborg
Uppväxt: Kristdala 3 mil utanför Oskarshamn
Familj: Sambo Hampus
Ålder: 20 år
Utbildning/skolor: Restaurangprogrammet Jenny Nyströms Gymnasiet i Kalmar. YH Kristianstad 2018-2019, gesällbrev
Tävlingsmeriter: Guld i Skol-SM 2018, kom delad 4 i SM Unga Bagare 2019
Favoritdessert/smak: Älskar desserter med fräschör, speciellt med citrus
Styrka i konditoriet: Noggrann, nyfiken, ordningssam, positiv
Inspireras av: Människor som brinner för de dem gör och som lär ut till andra
Hobby: Träna på gym, umgås med familj och vänner
Favoritpryl i kondis: Liten vinklad palett

Jesper Johansson, coach
Werners Gourmetservice
Familj: Gift, två barn
Yrkeserfarenhet: Den Gyldene Freden, Thorskogslott, Grythyttans Gästgivaregård. Konsultverksamhet; jesperskokkonst. Restaurang -och hotellhögskolan i Grythyttan, Örebro universitet
Utbildning/skolor: Master in Culinary Art and Meal Science. Utbildad inom konditori på École du Grand Chocolat Valrhona.
Tävlingsmeriter: De är preskriberade
Favoritdessert: Alla desserter som är i säsong med överraskande smaker
Styrka i konditoriet: Har god kunskap om tillämpad matkemi och uthållighet
Favoritkonditori: Patisseri Hofman i Barcelona.
Inspireras av: Konst, naturlighet och kollegor
Förebilder: Yann Duytsche och personer/konditorer som gillar att dela med sig av sin kunskap
Hobby: Ultratrail löpning, akvarellmålning och alpin skidåkning
Tips i dessertköket: Var nyfiken på kunskap, samarbete och våga vara noggrann
Favoritpryl i kondis: Slickepott som tål värme

Linda Dahl, assisterande coach
Konditor på Lundbergs konditori i Gröndal, Stockholm
Bor: Telefonplan, Stockholm
Uppväxt: Olofström i Blekinge
Ålder: 38 år
Utbildning: Wäggaskolans Hotell- och Restaurangutbildning i Karlshamn.
Yrkeserfarenhet: Gondolen, Eriks bakficka, Franska Matsalen, Pontus in the Green House, Pontus!, Artipelag
Tävlingsmeriter: Tävlat i Glass-SM 2018 och 2019
Inspireras av: Konditorer som brinner för sitt yrke
Favoritpryl i kondis: Palett
Favoritdessert: En god pralin till kaffet är det bästa eller nykörd glass.

Maria Grave, assisterande coach
Yrgio och Studium Göteborg
Familj: Sambo och två söner
Yrkeserfarenhet: Brogyllen Konditori, Mariakonditoriet, Margaretas Bröd & Bakverk, Göteborg
Utbildning/skolor: Diplomerad Konditor, Mästarbrevsutbildning 2019
Tävlingsmeriter: Milleniumtårtan Guld 2000, Silver Årets Konditor 2006, Silver Årets Konditor 2007, Guld Årets Konditor 2008, Tredje plats European Pastry Cup 2016, Innovation Prize Coupe du Monde de la Pâtisserie 2017
Favoritdessert: Desserter med fräschör, gärna citrus
Styrka i konditoriet: Har gedigen kunskap och sinne för detaljer, färg och design
Favoritkonditori: Pierre Hermé Paris
Inspireras av: Naturen, design och yrkeskollegor
Förebilder: Många
Hobby: Målning, gillar att läsa, film och träning när det hinns med
Tips i dessertköket: Våga prova, och välj råvaror av hög kvalitet!
Favoritpryl i kondis: Minipalett och digital termometer

Du kanske också intresserad av...


Montadar Kanbar är Årets Bagare 2020

Josefine Pagander vinner SM Unga Bagare 2020

Viktor Lind vinner Mack SM 2019

Laddar
Laddar