Socker, choklad och is - nu ska alla timmar av övning utmynna i perfektion

Här är laget som har medaljer i överflöd från framgångsrika tävlingskarriärer. Men de saknar framgångar i den största branschtävlingen, Konditor-VM i Lyon. Efter mycket slit står de nu redo att testa sitt bidrag Mother Nature på den kräsna juryn.Det svenska Konditorlandslaget vann guld i tävlingen Coupe Europé, europeiska mästerskapen i konditori, som avgjordes i Turin i juni förra året. Det var också biljetten in i den största tävlingen, Coupe du Monde de la Pâtisserie som traditionsenligt avgörs i Lyon.Tävlingen firar i år 30 års-jubileum och den anses av många vara den ultimata konditortävlingen i världen.

Inför CDM, som tävlingen ibland förkortas, har Konditorlandslaget hunnit med totalt tio träningar tillsammans. Och när man tränar inför en stor konditorstävling så är det inte ett vanligt träningspass där man tar på sig sina träningskläder och går in och kör 1-2 timmar.

En träning innebär i de här sammanhangen att i princip köra dygnet runt från fredag eftermiddag till söndag eftermiddag. Lägg därtill resan till och från träningen eftersom alla lagmedlemmar bor i olika delar av landet.

- Det är jättesvårt med logistiken eftersom många har familj och sina ordinarie jobb. Det innebär att lagmedlemmarna behöver vara personer som verkligen brinner för att träna och tävla och utveckla hantverket, säger Gustaf Mabrouk, Konditorlandslagets lagledare, och fortsätter.

- Träningen inför en tävling handlar om att nöta och nöta och nöta. Det är så man blir bäst. Sedan handlar det om att använda sig av tidigare erfarenheter.
Självklart tränar deltagarna även på egen hand hemma på sina ordinarie arbetsplatser för att hålla så hög nivå som möjligt.

När laget vann EM så var det Jessica Sandberg och Martin Morand som ansvarade för tävlingskategorierna socker respektive choklad. I VM läggs ytterligare en dimension till när is tillkommer. Den som får axla ansvaret är isskulptör Oskar Landh.

Även om det tillkommit en lagmedlem så kommer laget arbeta vidare på det som var bra under EM, där man vann med sitt bidrag Mother Nature.

- Vi kommer att bygga vidare på resultatet i EM. Desserten fick högsta poäng så där kommer vi endast göra små justeringar. De andra delarna ändrar vi mer för att göra ett större intryck, men också där utgår vi från vårt bidrag i EM, säger Gustaf.
Justeringarna som har gjorts har arbetats fram under de tio träningarna som genomförts efter sommaren. Enligt Gustaf kan det dock vara för lite tid tillsammans.

- Ett halvår är kort tid inför en stor tävling. Italienarna tränade 24 gånger tillsammans och vann 2015 trots att deras skulptur kraschade. Men domarna gillade det, att laget löste situationen trots hård påfrestning och hög stress. Kanske lyckades de rädda situationen just för att de hade tränat så mycket tillsammans, berättar Gustaf.

Utöver Jessica, Martin, Oskar och lagledare Gustaf så ingår även Minna Lindegård som reserv samt Maja Jansson och Malin Nordberg som elever i Konditorlandslaget.

- Vi är ett samlat lag med många olika erfarenheter och starka viljor. Framför allt är mitt jobb att plocka fram det bästa hos varje enskild individ i laget då vi är ett lag som tar oss fram tillsammans, berättar Gustaf.

Svenska Konditorlandslaget drivs av Sveriges Bagare & Konditorer, SBK. Organisationens vd Martin Lundell är nöjd med satsningen.

- Svenska Konditorlandslaget är ett av de lag i världen som har bäst förutsättningar. Detta tack vare sponsorerna som hjälper SBK på ett sätt som vi är mycket tacksamma över. Genom samarbetet har det relativt nystartade laget etablerat sig bland topp tio i världen och tre gånger i rad kvalificerat sig till VM-finalen, säger Martin Lundell.

Vilka som är lagmedlemmar i landslaget efter VM är i dag oklart. Mycket beror på resultatet i tävlingen och hur deltagarna ser på att fortsätta efter ett guld eller något annat resultat.

Oavsett vilka som kommer att stå i träningsköket på Grillska Gymnasiet i Sundbyberg framöver så ökar professionalismen i laget framöver.

- Vi har redan i dag en extremt hög nivå i laget. För att nå ännu högre så kommer jag att lyfta in en mental tränare framöver. Det har gett resultat för lag inom andra idrotter så det kommer att gynna oss, berättar Gustaf Mabrouk.

Den mentala tränaren som kommer in har erfarenhet från lagidrott med fokus på mental träning och gemensamma mål.

Gustaf hoppas att det kan få stor effekt på laget i framtida tävlingar. I övrigt tror han att svenska konditorer står sig väl i konkurrensen.

- Framtiden för svenska konditorer ser mycket bra ut. Det fantastiska med konditorlandslaget är att det är skapat av branschen för branschen och representeras av branschens medlemmar, det tycker jag är fantastiskt. Det är en ära att få vara lagledare till laget och samtidigt träffa alla fantastiska sponsorer som möjliggör detta, säger han och packar ihop den sista utrustningen.

Nu är sista träningspasset avklarat och tävlingsväskorna packade. Allt fokus ligger på Lyon där Coupe du Monde de la Pâtisserie avgörs i slutet av januari.

- Vi har gjort allt vi kan nu för att förbereda laget på bästa sätt. Nu är det bara att gå ut och njuta, avslutar Gustaf.

Laddar
Laddar