Pain au chocolate från Juniorbagarlandslaget

Juniorbagarlandslaget önskar god jul med ett fantastiskt recept på pain au chocolate på saffran med röd coating



Recept på pain au chocolate på saffran


Pumpafrö mandelmassa

300 g pumpafrön
1000 g mandelmassa
200 g råsocker
Zest från 3 apelsiner
7 g kanel
3 g ingefära
3 g nejlika

Mixa pumpafrön till ett mjöl.
Kör mandelmassa mjuk i blandare med vinge. Tillsätt resterande ingredienser lite i taget.
Om det behövs, tillsätt LITE vatten, bara så att massan går att rulla ut.

Rulla ut till cirka 1 cm tjocka stänger.
Skär 9 cm långa och lägg i kyl.
 

Croissantdeg

500 g vatten
500 g mjölk
Cirka 70 g Saffranslag (beroende på styrka)
60 g smör
40 g honung
1950 g vetemjöl
155 g socker
65 g jäst
33 g salt

1000 g smör till inkavling

Blanda alla ingredienser utom kavlingssmör, 3+2 minuter.
Låt degen vila på bordet i 10 minuter. Kavla ut degen till en rektangel stor som en plåt. Täck degen med plåtolle och ställ i frys, 30 minuter. Flytta över degen till kyl och låt stå till dag 2 för att utveckla smak.
 

Dag 2

Kavla ut smör till en rektangel, ungefär hälften så stor som degen. Lägg i kyl, flytta över degen till frys och låt ligga i cirka 30 min så att den blir riktigt kall. Kavla in smör genom att göra ett fyrslag och ett treslag.

Skär av kantbitarna mellan slagen, cirka 10 procent av degen ska totalt skäras bort och blandas med rödbetspulver till fin färg. Kavla ut den rödbetsfärgade degen så att den passar översidan på den färdigkavlade croissantdegen.

Låt vila i kyl/frys beroende på konsistens, så att spänningen i degen släpper. Kavla ner på maskin till 4-4,5 mm.

Kavla ut till minst 42 cm bred.
Skär varje bit 14x9 cm (3 st på höjden).

 

Skär diagonala snitt i varje bit så att du får ett fint mönster när de bakas av.
Rulla in en mandelmassestång i varje PC. Låt jäsa och baka av, cirka 180°C, cirka 18 minuter (8 minuter med stängt spjäll, därefter lufta ugnen och ytterligare 10 minuter med öppet spjäll).

Efter avbakning, spreja med sockerlag (istället för att äggstryka, behåller den röda färgen bättre).

Njut!
 

Läs mer om våra sponsringsåtaganden på KåKå på vår sida om sponsring.


Här hittar du ännu mer om julen från KåKå


Äntligen Jul!

KåKå julkalender

Beställ material

Laddar
Laddar