Laktosfri vaniljkräm från Småländska Frödinge

I Frödinge i Småland finns stor mejerikunskap som överförts från generation till generation. Här produceras den klassiska ostkakan sedan mitten av 1950-talet och nu 65 år senare börjar man göra laktosfri vaniljkräm åt KåKå.

Frödinge har sedan tidigare erfarenhet av att ta fram laktosfria produkter. Bland annat producerar man sedan 2016 laktosfri färskost som exporteras till ett av våra grannländer. När KåKå önskade komplettera sin klassiska vaniljkräm med en laktosfri variant var man inte sen med att visa intresse.


Nu har en helt ny så kallade hinklinje installerats i fabriken och den laktosfria vaniljkrämen har börjat levereras till KåKå, på hink till skillnad från originalet.

- Vi måste komma med nya idéer hela tiden för att utvecklas. Frödinge har alltid präglats av stor uppfinningsrikedom och vi bygger mycket själva i samarbete med lokala entreprenörer och vår egen verkstadspersonal, säger Anders Törngren, fabrikschef på Frödinge.
 

Tillsammans med produktutvecklingsavdelningen på KåKå, där Jörgen Lundh är en viktig resurs, har man utnyttjat styrkorna i originalreceptet och anpassat för att ta fram en laktosfri variant.
Jörgen har tidigare arbetat på Frödinge Mejeri under flera år men jobbar nu på KåKå.

- Vår laktosfria vaniljkräm har vi fått till riktigt bra. Med en fin smak och härlig konsistens får vi till många bra vaniljkrämsprodukter i bageriet, säger han och fortsätter.

- Och de smakar precis lika bra som med vår andra vaniljkräm. För bagaren eller konditorn är det bara önskemålen från konsumenten som nu avgör vilken vaniljkräm som ska användas i produktionen.
 
Det som slår en under besöket i Frödinge är hur väl svinn tas om hand. Runt om i fabriken samlas allt som är ätbart i kärl för återvinning.

- Jag vill understryka att vi nästan inte har något svinn. Men av det som ändå blir går allt tillbaka till djuren i form av foder, berättar Anders och visar oss sedan till en plats utomhus som han är extra stolt över.

Det är det kanske mest tydliga exemplet på att vi befinner oss i just Frödinge - den sportbilsröda skorstenen med "Frödinge" skrivet i stora bokstäver.

- Vi behöver ånga i produktionen men vi ville gärna byta ut vår oljepanna, säger han och berättar vidare.

- Så vi funderade som vi alltid gör med andra idéer i fabriken för att hitta den smartaste lösningen. Kan vi baka utan ånga? Nej där fick vi stoppa direkt. Kan vi göra det på el? Kanske. Men pellets då, ja där har vi det.

Skorstenen och den nya pannan installerades 2018 och sedan dess är produktionen helt fossilfri.

Foto: Charlotte Strömwall

Artikelnummer 14542

Inspireras av våra produktutvecklare

Hitta ditt favoritrecept
 

Du kanske också är intresserad av...


Finalisterna i SM Unga Bagare 2020

Josefine Pagander vinner SM Unga Bagare 2020

Montadar Kanbar är Årets Bagare 2020

Laddar
Laddar