Nya affärsmöjligheter - Så löser våra kunder utmaningar i pandemin

Förra året var väldigt annorlunda för vår bransch och det har krävts nytänkande och affärsutveckling för att få fikagästerna att fortsätta handla. Smakfullt Magasin har träffat några kunder som ger sin syn på hur de har utvecklat sin business under pandemin - självklart med en baguettelängds avstånd.


Första stoppet gör vi det nordöstra hörnet av Skåne, närmare bestämt i Åhus. Man skulle kunna tro att vi är här för ett besök hos en brännvinsproducent som ställt om produktionen till handsprit. Det hade onekligen passat in i temat med affärsutveckling och Corona.

Vi är visserligen i rätt kvarter men följer med absoluta steg de hjärtan som har målats i marken och som både agerar vägvisare och avståndsmarkörer till Nya Conditoriet i Åhus.

- Det är jag och Roy Fares som har kört med hjärtan. Varför köra med pekpinnar när man kan köra den mjuka stilen?

Vi träffar Susanna Olofsson, eller Hacke som hon kallas, som driver butiken och stolt berättar om sina fina hjärtan.

Nya Conditoriet har arbetat aktivt med sociala medier under pandemin och försökt marknadsföra sig på olika sätt för att locka kunder. Temat för insatserna har varit allt från påskägg till picknickar och cykeldagar.
 
TA OSS TILLBAKA TILL VÅREN 2020. HUR VAR DET FÖR ER NÄR PANDEMIN SLOG TILL I SVERIGE?

- Det var locket på. Alla företagsjobb dog ut på en dag. Och det var likadant för alla, säger Hacke.

- Mina företagskunder slutade med gemensamma frukostar. Vi fattade direkt vad som var på gång och började erbjuda utkörning av portionsförpackade frukostpaket till företag, där varje anställd kunde få sin påse.

HUR GICK DET UNDER DEN PERIODEN?

- Vi har lyckats hålla näsan över yta. Sedan är det klart att jag har skapat mig ett namn under 25–35 år så det bidrog till att vi kunde sälja in våra nya idéer.

HUR HAR BETEENDET ÄNDRATS FRÅN ERA KUNDER?

- Vi har ett stort skyltfönster med bra insyn. Många knackade på fönstret så att vi skulle komma ut och ta upp beställning i stället för att komma in.

Hon är inne på att det är bättre att agera snabbt än att vänta och se. En sak som Nya Conditoriet gjorde redan från starten av pandemin var att erbjuda gratis utkörning till personer i riskgrupp.

- Många utnyttjade det och köpte till sina äldre föräldrar i karantän. Då passade vi på att även sälja mjölk och toapapper i samma leverans, säger hon och fortsätter.

- Vi har också startat ett minilivs i butiken, där vi säljer produkter som mjölk, smör, juice, yoghurt och ägg. Det är definitivt något som blir kvar.

HUR VAR DET MED JÄSTEN I ÅHUS, SÅLDE DET SLUT ÄVEN HÄR SOM PÅ MÅNGA ANDRA HÅLL I LANDET?

- Många kunder kom in och frågade efter jäst när det tog slut i alla mataffärer. Då passade vi på att sälja mjöl, genom att vi tog fram en egen bakmix som vi rekommenderade. Vi sålde 200 kilo mjöl på det sättet under våren och det fortsatte vi med under hösten efter ett sommaruppehåll.

Även om det har pratats mycket och länge om Corona-viruset så känns det som att det var i går som det slog till med all kraft. Men tiden går fort och det har redan gått ett år.

Det kom smygande i början av 2020 med rapporter från olika delar av världen. Viruset kröp närmare och till slut nådde det även Sverige. För vår bransch sammanföll SM-veckan med ett viktigt steg i Corona-krisen.

När SM-veckan arrangerades av Sveriges bagare & konditorer, SBK, i Göteborg i mitten av mars så var det en annorlunda tävling där vi höll större avstånd än normalt. Trots försiktighetsåtgärder så var det ändå något av den sista "normala" veckan på köpcentrumet Nordstan där delar av SM-veckan håller till.

Samma dag som SM Unga Bagare avgjordes och näst sista heatet i Årets Bagare genomfördes, slog Världshälsoorganisationen, WHO, fast att Coronautbrottet är en pandemi.

Strax efter stängdes gränserna i flera länder och vi gick in i den nya vardagen, med fler smittade och många dödsfall, avrådan för resor och uppmaning till social distansering och extra noggranna hygienrutiner.

Det är den verkligheten Hacke och resten av branschen har kämpat i och på olika sätt försökt ta sig igenom.

En av branschkollegorna hittar vi i Sölvesborg.

På Ritz träffar vi Frida Antonsson som går igenom några av alla idéer som de har använt för att bibehålla sin försäljning.

- I mars blev alla skitskraja, även vi. Den första åtgärden som vi tog tag i direkt var avståndsmarkörer och band för att leda kunderna rätt för att undvika trängsel. Det gjorde att våra kunder kände sig trygga och fortsatte att handla, säger hon.

På Instagram syns färgglada bilder från när de vanliga banden kort efter kompletterades med ballonger, så att det skulle kännas finare och gladare.

- Det har fungerat bra. Och mest positivt är att folk har lärt sig att hålla avstånd.
På Ritz har det varit många olika aktiviteter under året för att sprida glädje och locka till fler och trygga köp.
 
Möjligheter att ringa in sina beställningar har ökat, önskemål om leveranser utomhus på gatan till de som har velat har tillgodosetts och fler betallösningar har anammats, så som Swish.
Dessutom har man erbjudit kaffe i kön till de som väntar, smakprov då och då, och olika produkter på köpet.

En uppmärksammad på köpet-kampanj är "bulle eller rulle".

- Det var mest en kul grej som vi körde när det blev köphets efter toarullar i mataffärerna. Då erbjöd vi kunder att välja mellan bulle eller toarulle på köpet, berättar Frida.

Kunder som valde toarulle fick antingen ta med en rulle hem eller så valde man att förvara rullen på det nybyggda toalettrullehotellet på Ritz så att kunden kan komma tillbaka och hämta ut sin rulle när behovet trycker på.

- Kunderna har tyckt att det har varit jätteroligt och det har blivit en snackis. Det har även gett oss många nya kunder tack vare att det har blivit en grej av det.

En annan lösning som har gett fler kunder är ett samarbete med kommunen där skolelever fick kuponger för att hämta ut sina skolluncher när skolor eller skolmatsalar stängde.

- Det var positivt för oss och vi snittade 30–50 luncher per dag till skolelever.

En annan uppmärksammad aktivitet har varit take away-snurran som ger kunder som köper take away att få extra mycket rabatt.

Om snurran stannar på dagens turnummer så innebär det extra bra rabatt.

HAR DU NÅGRA BRA TIPS TILL FRAMTIDEN ELLER NÄR DU SER TILLBAKA PÅ 2020?

- Det viktigaste tycker jag är att agera snabbt för att behålla dina kunder. Vi var tidigt ute med att plocka bort sittplatser för att öka distansen och öka tryggheten, säger Frida och fortsätter.

- Sedan tycker jag att vi fick bra stöd från SBK som tidigt gick ut med information och smarta tips som hjälpte oss.

Vi lämnar Ritz och fortsätter vår resa (undviker kollektivtrafiken så klart) genom Corona-Sverige och landar i Växjö och närmare bestämt Broqvist Konditori.

Här finns det historia.

På sin webbplats marknadsför man sig som Sveriges äldsta konditori efter att Johan och Johanna öppnat 1876.

Före det skapade Johan, under sin gesäll i Österrike, den klassiska Napoleonbakelsen.

Vi frågar oss hur Sveriges äldsta konditori tacklar krisen och hur framtiden för Napoleonbakelsen ser ut.

- I mars dök försäljningen helt. Först pratades det om ett halvår. Nu är det tal om ytterligare ett år. Vi har inte återhämtat oss helt men det har stabiliserats. Vi måste bara hålla ut för det kommer att bli bättre, säger Ingela Broqvist.

Hon är en av fyra systrar i femte generationen Broqvist som i dag tillsammans driver företaget vidare.
 
Som på många andra håll så försvann företagskunder i takt med att personal börjar jobba på hemmakontor. De företagskunder som fortfarande beställer får istället portionsförpackade bakelser i stället för tårtor.

Broqvist Konditori har utnyttjat möjligheten att permittera personal och samtidigt dragit ner sortimentet för att ha en mer rationell produktion.

- Och jag måste passa på att tacka kunderna. De är otroligt duktiga på att hålla avstånd och respekterar en ut, en in-principen.

- Men vi har även många som inte ens vill komma in. De ringer och beställer och så kommer vi ut och levererar utomhus på gatan. Det har varit uppskattat bland våra äldre gäster, berättar Ingela.

Vi hoppar in i bilen, tar en tugga på våra medhandlade Napoleonbakelser och konstaterar att det finns stor uppfinningsrikedom och att alla står inför liknande problem. Även om det ser lite olika ut beroende på var i landet företaget ligger, om det är storstad eller landsbygd, om inriktningen är bröd eller finkonditori, om försäljningen sker i egen butik eller genom catering och leveranser.

Gemensamt för de vi har pratat med är vikten av att agera snabbt och att ta den hjälp som erbjuds.

Du kanske också intresserad av...


Nya färgerna ersätter "Hjärtat"

Vågade inte hoppas att det skulle bli så här bra

Trendspaning på Formex

Laddar
Laddar