Smögen med Feldt’s Fisk i centrum

Vågorna slår upp mot oss på bryggan när en fiskebåt drar ut till havs. Utsikten mot andra sidan sundet där det gamla fiskesamhället Smögen breder ut sig sätter tonen tillsammans med doften av tång. Vi befinner oss på västkusten för ett besök hos Feldt's Fisk.


När vi öppnar upp den stora trädörren in till restaurangen på bottenvåningen av Feldt's kontor byts doften av tång mot den från färska räkor, och vi tas emot av företagets vd Martin Feldt och Annette Rönnblom som är kundansvarig för Feldt's mot KåKå.

- Vi är ett snabbfotat familjeföretag med korta beslutsvägar och vill genom det kunna erbjuda kunder unika lösningar snabbt, som lyfter vår portfölj och hela branschen, säger Martin när han ska presentera hur företaget arbetar.

- Sedan vill vi jobba för att Feldt's Fisk ska utvecklas och bli ännu mer hållbara.

Han tycker att samarbetet med KåKå är jätteviktigt och att vi har en väldigt spännande kundbas som vill utvecklas.

- Och vi försöker att produktutveckla ännu mer än i dag och samarbete är viktigt för att det ska bli ett bra resultat. Jag känner att helheten för kunden är viktig när vi jobbar med KåKå. Där vi har produkten och KåKå levererar paketeringen. Tillsammans jobbar vi också för att hjälpa kunder till KåKå med kalkyl, marknadsföring och receptidéer, berättar Martin.

Han ser också väldigt positivt på kundträffar när kunder till KåKå kommer till Feldt's vid Smögen för inspiration, tips, produktutveckling och nätverkande.

Feldt's Fisk startade 1991 av Martins pappa Lennart som har en lång karriär som företagare i fiskbranschen. Grundidén var att ha några enstaka storsäljande produkter men efterfrågan på läckerheter från havet ökade. I dag erbjuder företaget omkring 1 000 artiklar och är en av de ledande fiskleverantörerna på den svenska storköksmarknaden.
Målet är att vara Sveriges bästa fiskföretag.

Hållbarhetstänket är något som Annette brinner för och hon är stolt över att hela processen, från fångst till färdig produkt kontrolleras ytterst noggrant.

Hon berättar att frågor som hållbarhet, kvalitet och certifieringar ligger högt upp på dagordningen hos Feldt's.

75 procent av produkterna är MSC- eller ASC-certifierade, exempelvis är alla räkor som Feldt's säljer certifierade.

- Det optimala vore om alla våra produkter skulle vara certifierade för hållbart fiske. Vi väntar på den certifierade laxen där tillgången inte är tillräckligt stor och priset därför blir alldeles för högt, säger hon.

Kunderna vill ha högsta kvalitet men det ligger även i företagets och personalens natur att värna om havet och allt gott som kommer därifrån.

- Märkningen är viktig för oss som ett familjeföretag där de flesta som arbetar på Feldt's har mammor eller pappor eller mor- och farföräldrar som är uppväxta på havet och har arbetat som fiskare, säger Annette och fortsätter.

- Att branschen är hållbar är extremt viktigt för oss. Det ska finnas räkor kvar till våra barn och barnbarn i framtiden.

Feldt's Fisk började satsningen med certifiering redan under tidigt 2000-tal och nu är det en självklarhet.

Certifieringen är en kvalitetsstämpel som garanterar ett hållbart fiske.
För att en produkt ska certifieras krävs det att alla led i kedjan uppfyller kraven, allt från den lilla fiskaren till mottaget och fabriken. Märkningen visar att produkten är hållbar när det gäller kvalitet, miljö och säkerhet.

- Men även restauranger kan certifieras enligt MSC, där vår Bistro här vid Smögen var en av de första som fick stämpeln i Sverige, säger Annette.

I sitt arbete funderar produktutvecklarna ofta på lösningar för att både gynna miljön och förenkla för kunderna.

Ett exempel är den moderna skärutrustningen som finns på laxfabriken i Lidköping. På fabriken vid Vänern producerar Feldt's ett stort sortiment av kallrökt, gravad och varmrökt lax.

För de fiskar som ska skivas görs det med en ny skärmaskin som gör att alla skivor blir jämnstora jämfört med hur man normal skivar lax. Vanligen blir bitarna allt mindre ju närmare man kommer laxens stjärt.

Eftersom vinkeln på kniven ändras beroende på laxens tjocklek vid varje enskilt snitt blir fördelen för kunden att kallskänkan får fler jämnstora och fina skivor att använda vid servering.

Ett annat exempel är arbetet med matsvinn där företaget arbetar för en mer hållbar lösning med svinn så att mer ska kunna tas om hand från produkterna i stället för att kastas.

- En svinnovation är exempelvis att när laxfilén är urtagen så ser vi till att allt kött tas om hand från benet så att vi kan använda det till andra produkter. Eller när vi rostar räkskalen för att kunna göra fantastisk skaldjursfond på, säger Annette och berättar vidare.

- Alla sätt som vi kan minska matsvinn på är ett bra steg i rätt riktning.

HUR SKA VÅRA KUNDER TÄNKA MED PRODUKTER FRÅN ER PÅ FELDT'S? VILKA ÄR BÄST?
- Våra produkter ska vara riktigt bra för sitt segment, oavsett om du köper en klassisk ishavsräka eller en mer exklusiv räka, om den är maskinskalad eller handskalad, om den levereras fryst eller i lake, säger hon.

- Det viktiga är att du väljer rätt produkt efter vad du ska använda den till. Exempelvis kan du använda en maskinskalad räka till en majonnäsbaserad röra i en smörgåstårta och lägga handskalade räkor som garnering på toppen.

SÅ DEN HANDSKALADE RÄKAN ÄR FAVORITEN?
- Vår handskalade räka är helt fantastisk. Det smakar precis som om du hade suttit på bryggan och skalat den själv.
 
3 heta trender enligt Annette på Feldt's Fisk
  • Handskalade räkor
De senaste tio åren har vi sett en betydande ökning av kunder som efterfrågar högre kvalitet på räkor och räkmackor. Många vill ha handskalade räkor.

  • Pokebowls
Det har varit inne ett tag i Sverige men det känns som att trenden blir starkare både i USA och här hemma. Där är det roligt att vi kan erbjuda en ny produkt som miso- och sojagravad lax som passar väldigt bra i exempelvis en pokebowl.

  • Hetta
Det är tydligt att det fortsatt är populärt att smaksätta lax med starka smaker och hetta, som exempelvis chili eller vår lax med smak av ingefära och vitlök.


Du kanske också är intresserad av...


Det röda guldet

De säkerställer högsta kvalitet på dina produkter

Hög kvalitet på russin

Laddar
Laddar