Veganska Kål me morot är vinnare av Mack-SM 2019

Kål me Morot är namnet på Sveriges godaste macka 2019. Det avgjordes i november under den intensiva finalen i Mack-SM där Viktor Lind från Älmhult tog revansch och kammade hem vinsten. Med fokus på smak och textur bjöd han både juryn och publiken på en extravagant vegansk lunchmacka.
 
Vegansk harissamajonnäs, ångad kål, sojamarinerad portabellosvamp, karamelliserad lök och dragonpicklad morot är bara några av ingredienserna som utgör Sveriges godaste macka. Det stod klart när mackan Kål me Morot vann finalen i Mack-SM. Viktor kommer från Älmhult men bor idag i Malmö där han är delägare och kock på Scandwich.

- Det här känns såklart jättekul! Det betyder mycket att få ett kvitto på att det jag gör till vardags håller hög klass. Min ambition är att vara med och bidra till ett ökat intresse för mackan som måltid, en macka kan vara så mycket mer än vad det brukar vara, säger Viktor.

Mack-SM arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och är en hyllning till just mackan. I årets tävling visade finalisterna på ett genomgående hållbarhetstänk där det klimatsmarta brödet kompletterats med fyllningar av växtbaserade och lokala råvaror. Utmaningen för de tävlande var att skapa ett helhetskoncept, tänka kostnadseffektivt samt skapa en macka som är såväl nyttig som mättande.

- Det är roligt att finalisterna i Mack-SM utgått från det faktum att bröd är något av det mest klimatsmarta vi kan äta och att de haft klimatfokus även när de skapat fyllningar. Vinnarmackan Kål Me Morot är ett kvitto på att bröd och mackor inte bara är ett gott lunchalternativ – det är också nyttigt och ett klimatsmart alternativ, säger Martin Lundell, vd för Sveriges bagare & konditorer, SBK, som arrangerar Mack-SM med KåKå som sponsor.

Under tävlingsdagen skapade varje finalist, på endast 45 minuter, 20 stycken likadana mackor som därefter bedömdes av en jury utifrån kriterierna smak, utseende, innovation och hygien. Segraren Viktor Lind vinner utöver äran ett stipendium på 10 000 kronor att använda i branschrelaterat utbildningssyfte.

Resultat Mack-SM 2019
1. Kål me Morot skapad av Viktor Lind som är delägare och kock på Scandwich i Malmö.
2. Grantopp skapad av Cornelia Malm som äger och driver Björns Konditori i Vellinge.
3. Pea PowerPlant skapad av Gabriel Olsson som arbetar som frilansande bagare.

Delad fjärdeplats utan inbördes ordning:
SOS skapad av Jeanette Ekerås som driver och arbetar som bagare och konditor på Mormor Bettys Kringlor i Vårgårda.
Pumpalicios skapad av Frida Brolin som arbetar på Kosterheds Konditori i Solna.
Celiakis Veggi Wrap skapad av Stina Olovsson som arbetar som kallskänka på Nya Lennarts Konditori i Eksjö.
Välkommen ut skapad av Sandra Granström som arbetar på Polarbröd.
September skapad av Marika Karlsson som äger och driver Marikas Café & Inredning i Norrköping.

Du kanske också är intresserad av...


Konditorlandslaget näst bäst i Europa

Montadar Kanbar är Årets Bagare 2020

Josefine Pagander vinner SM Unga Bagare 2020

Laddar
Laddar