Konditorlandslaget näst bäst i Europa

Svenska Konditorlandslaget gjorde en lyckosam tävling och skördade stora framgångar när Konditor-EM avgjordes i början av året. Efter en intensiv tävling stod det klart att laget belönades med silvermedaljen. Dessutom vann Sverige ett specialpris för bästa arbete i köket med ett genomgående ekologiskt tänk.

Silvermedaljen är ett kvitto i sig på att det svenska laget ligger långt fram, men den innebär dessutom att laget har säkrat en plats i Konditor-VM, Coupe du Monde de la Patisserie. VM avgörs i januari 2021.

- Hela laget gjorde ett fantastiskt jobb, inte minst prestationerna från de som tävlade. Vi nådde vårt mål med EM, som var att hamna på prispallen och kvalificera oss för Konditor-VM, säger en av de två lagledarna, Jesper Johansson, till Smakfullt Magasin.

Under EM skulle laget under fem timmar producera tio tallriksserverade chokladdesserter, tre fastserverade glasstårtor samt en chokladskulptur och en sockerskulptur.

Det fanns inget strikt tema som skulle bedömas, däremot skulle en eller ett par av några utvalda örter ingå i det som producerades.

Det svenska laget valde att använda basilika i glasstårtan och rosmarin i chokladdesserten. Lagets tema kallades "Orangeri" och kreationerna hämtade inspiration från orangeriet vid slottet Versailles utanför Paris.

Om Jesper är den ena halvan i ledarduon så är den andra Maria Grave från Yrgo och Studium i Göteborg som har kommit in i laget. Hennes stora kunskap finns inom skulptering vilket gör att hon kommer att kunna bidra mycket inom både socker och choklad.

- Jag vill se oss som en konditorvärldens Lars-Tommy där vi delar på uppgifterna men vi har inte hittat något passande namn än, berättar Jesper.

Linda Dahl på Lundbergs Konditori har tyvärr tvingats tacka nej till att fortsätta i ledarstaben efter EM.

Du Jesper har ju också en vardag på Werners Gourmetservice, men vi fortsätter prata Konditorlandslaget. Var ligger fokus nu, på VM i januari eller Nordiska Mästerskapen i september dessförinnan?

- Nu håller vi på att samla oss och lägger upp taktiken inför först Nordiska Mästerskapen i höst och därefter VM i januari. Vi håller också på att planera isskulpteringen som blir ytterligare ett moment i VM. Där tar vi hjälp av Tjåsa Gusfors som är berömd från bland annat Ishotellet i Jukkasjärvi. Hon kommer att stötta våra konditorer som ska tävla i ismomentet i VM.

Det här är Svenska Konditorlandslaget

- Lagledare
Jesper Johansson
Maria Grave

- Medlemmar
Magdalena Larsson
Pia Cedvall
Niclas Ekblad
Amanda Gustavsson

- Elever
Axel Roth
Lisa Dagnäs


Du kanske också intresserad av...


Alexander Pelli är Årets Bagare

Fanny Johansson är Svensk Mästare för Unga Bagare

Grattis Christian Eek till silvermedaljen i kock-VM!

Laddar
Laddar