Lök- och potatismacka vann Mack-SM

Efter en intensiv final i Mack-SM 2021 står det klart att Mikaela Eliasson, Solna, nu kan titulera sig som Sveriges bästa mack-makare. Med “Grön macka” kammade hon hem vinsten och mackan är en hyllning till svensk matkulturs två trotjänare – lök och potatis. Finalen avgjordes i början av november på Stockholmsmässan.
 
DET ÄR DE ENKLA och helt veganska ingredienserna som utgör “Grön macka”, skapad av Mikaela Eliasson, 25 år, från Haga Schweizeri i Stockholm.

FYLLIG ROSTAD VEGANSK lökmajonnäs, två friterade lökringar, syrligheten från syrad lök och potatiskrisp. Allt detta mellan två skivor bröd gjorda på algot- och Ölandsvete med, just det, potatis och vacker potatisgalette på toppen.

MACK-SM 2021 AVGJORDES under onsdagen den 10 november framför en imponerad publik och jury på Stockholmsmässan. I matsammanhang är Mack-SM 2021 Mikaela Eliassons första tävlingserfarenhet.

Juryns motivering: “ATT MED DE ENKLASTE OCH MINST ANSEDDA RÅVARORNA SKAPA EN SÅ RAFFINERAD OCH SPÄNNANDE MACKA SOM KÄNNS BÅDE EXKLUSIV OCH VACKER KRÄVER EN HÖG NIVÅ AV YRKESSKICKLIGHET OCH KREATIVITET. DEN HÄR MACKAN TAR MATARVET TILL FRAMTIDEN.”

MACK-SM ARRANGERAS av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, SBK, och är en hyllning till mackan som måltid. I årets mästerskap höll sig trenden kring hållbarhet stark, där finalbidragen dominerades av lokala och medvetna val av råvaror i säsong. Med alltifrån vilt till höstfrukter och svamp.

UNDER TÄVLINGSDAGEN skapade varje finalist, på endast 45 minuter, 20 likadana mackor som därefter bedömdes av en jury utifrån bland annat smak, utseende och innovation. Utmaningen för de tävlande var att skapa ett helhetskoncept, tänka kostnadseffektivt samt skapa en macka som är såväl nyttig som mättande.

RESULTAT MACK-SM 2021

1:a plats – GRÖN MACKA
Mikaela Eliasson, Haga Schweizeri, Stockholm

2:a plats – KEJSERLIGT
Annica Brännborn, ICA Maxi Kristianstad

3:e plats – HÖSTDRÖM PÅ ROSTAT DINKEL
Michaela Andersten, frilansande bagare, Rotebro

4:e plats utan inbördes ordning
CAESARISH av Jennie Wester, K-märkt, Stockholm
MAK-GRILL av Anders Svensson, Bageriet Sjöstrands, Munka-Ljungby
ÅTERBRUKAREN av Marica Lundberg, Estvalls Bageri & Konditori, Moheda
OH MY SWEET DEER av Liv Johansson, Kaffestugan i Böda, Öland
EN GLIMT AV HÖSTEN av Veronica Vikström, Bageri Kardemumma, Täby

Juryn som bedömde mackorna:
Amanda Bäckström, juryordförande, coach för juniorbagarlandslaget, tidigare bagare i Svenska bagarlandslaget
Gabriel Olsson, vinnare “Mack-SM 2020”
Mattias Wallmark, driver Lundbergs bageri
Kim Lund, vinnare ”Årets Bagare 2016”, tidigare bagare i Svenska bagarlandslaget
Magnus Hellman, produktutvecklingschef på KåKå
Jesper Långström, utbildningsansvarig på Sveriges bagare & konditorer och bagare/ konditor
Återupplev tävlingen!

Här ser du ett kort sammandrag av finalen.
www.macksm.se/se-tavlingen

Om Mack-SM

Tävlingen Mack-SM syftar till att kora Sveriges godaste, nyttigaste och trendigaste lunchmacka. Mack-SM arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och sponsor är KåKå. Sveriges bagare & konditorer är branschorganisationen för bageri- och konditoribranschen i Sverige och har drygt 400 medlemsföretag.

Segraren i Mack-SM 2021 vinner 10 000 kronor att använda i branschrelaterat utbildningssyfte. Mer information om finalister och tävlingsmackor finns på: www.macksm.se

Passa på att fundera över nästa års tävling redan nu. Kanske är det du som står som finalist i Mack-SM 2022.

Du kanske också är intresserad av...


Konditorlandslaget näst bäst i Europa

Montadar Kanbar är Årets Bagare 2020

Josefine Pagander vinner SM Unga Bagare 2020

Loading
Loading