Josefine Pagander vinner SM Unga Bagare 2020

Efter fem timmars intensiv bakning för att skapa bullar, bröd och skulpturer av mjöl, vatten och kryddor står det klart att Josefine Pagander tar hem titeln svensk juniormästare i bageri. I finalen, som avgjordes för 30:e året i rad, kämpade hon mot åtta andra unga talanger från hela landet – och det blev en jämn kamp mot årets helt tjejdominerade startfält. Josefine är uppvuxen i Gerlesborg och jobbar idag på Leijon Stenugnsbageri i Uppsala.

Under den intensiva finalen fick finalisterna under tidspress sätta sina talanger och kreativa ådror på prov.


På endast fem timmar bakades matbröd, kuvertbröd, bullar, kavlade degar och inte minst ett skådebröd, en skulptur av bröd, där såväl kreativitet som hantverksskicklighet särskilt sattes på prov. Allt bakades från grunden och efter egna recept. Finalisterna imponerade med stor kreativ höjd med smaker som bullar med smaker av svartpeppar, färskost och apelsin samt brioche med brynt smör och ingefära. Men den trend som framför allt genomsyrade finalisternas kreationer var att tänka hållbart – till exempel presenterades en bulle med kaffe toppad med kaffesump-crunch.

  • Det här känns helt galet! Det har varit otroligt häftigt och utvecklande att vara med i tävlingen, så att nu vinna alltihop betyder jättemycket. Jag är fortfarande i början av min karriär, så det här blir ett kvitto på att det jag gör håller hög nivå. Det här ger mig ytterligare vingar att vidareutvecklas – men först ska jag fira! Säger Josefine Pagander, vinnare av SM Unga Bagare 2020.

SM Unga Bagare arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer för att uppmärksamma bagaryrket bland yngre, inspirera alla Sveriges unga bagare till utveckling och för att visa upp det kreativa hantverket bakom bröd. Josefine tilldelades titeln med motiveringen:
”Med ett tema som avspeglas i former och detaljer såväl i skådebröd, wienerbröd och matbröd i kombination med en ruskigt hög lägstanivå har vinnaren av SM Unga Bagare 2020 levererat smaker som fått juryn på fall  – det kommer gå allt annat än utför för årets vinnare i SM Unga Bagare”
  • Vilken dag vi haft och vilken insats av alla tävlande, inte minst av Josefine som levererade från start till mål med ett tydligt tema och ett leende på läpparna under hela dagen . Det är fantastiskt att se den hantverksskicklighet, fingertoppskänsla och inte minst det driv de tävlande har så pass tidigt i karriären. Framtiden känns trygg med dessa kreativa och skickliga unga talanger, säger Martin Lundell, vd på branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som anordnar SM Unga Bagare.

Tävlingen betyder mycket för mer än bara vinnaren. Första till fjärde placeringen i SM Unga Bagare kvalificerar sig nämligen till Svenska Juniorbagarlandslaget, som vunnit en rad VM-guld genom åren. Ettan och tvåan vinner dessutom en inspirationsresa tillsammans med välrenommerade personer i branschen.

Resultat SM Unga Bagare 2020
1:a Josefine Pagander
2:a Rebecca Steen
3:a Ellen Frixon
4:a Isabelle Lundin

Pris för bästa bakverk inom respektive kategori
Bästa matbröd: Josefine Pagander
Bästa kuvertbröd: Josefine Pagander
Bästa bulle: Rebecca Steen
Bästa kavlade deg: Isabelle Lundin
Bästa Skådebröd: Ellen Frixon

Delad femteplats utan inbördes ordning
  • Elise Johansson
  • Andrea Wiberg
  • Hilma Strömberg
  • Hanna Norrman
  • Cornelia Weber


Du kanske också är intresserad av...


Finalisterna i SM Unga Bagare 2020

Fanny Johansson vinner SM Unga Bagare 2019

Alexander Pelli är Årets Bagare 2019

Loading
Loading