SM Unga Bagare 2021


Måndag 15 mars avgörs SM Unga Bagare. Här är finalisterna som gör upp om titeln.

Tävlingen SM Unga Bagare arrangeras för 31:a året i rad med syfte att kora Sveriges bästa unga bagare.

 
Utöver titeln och en plats i Juniorbagarlandslaget innebär en vinst även för många det första steget mot en framgångsrik karriär inom branschen. Flera tidigare vinnare har efter SM Unga Bagare bland annat startat egna företag och vunnit internationella tävlingar som EM, VM och Euroskills.

Årets åtta finalister till den prestigefulla tävlingen SM Unga Bagare är utsedda. De kommer ifrån hela landet och har var och en handplockats av en erfaren jury. I år har konkurrensen varit extra hård eftersom de tävlande behövt slåss om färre finalplatser än vanligt på grund av den rådande pandemin.

De åtta finalisterna i årets SM Unga Bagare är:


Cassandra Persson

21 år, kommer från Hörby och arbetar som bagare på Mat & Chokladstudion i Malmö

Jesper Elmqvist

19 år, är uppvuxen i Ystad och studerar vid yrkeshögskolan i Kristianstad

Julia Holmqvist

20 år, bor i Askim och går utbildningen Bagare & Konditor på Yrgo

Marcus Bloch Westh

19 år, bor i Högsby och studerar vid yrkeshögskolan i Kristianstad

Mattias Jogmark

23 år, kommer från Eslöv och studerar vid yrkeshögskolan i Kristianstad

Michaela Andersten

19 år, kommer från Mora och studerar vid yrkeshögskolan i Kristianstad

Tova Pernu

20 år, bor i Gävle och jobbar på Epi bageri och café

Victoria Tobisson Lind

22 år, kommer från Hovås och går utbildningen Bagare & Konditor på Yrgo

Reserv: Hanna Bigelius, 19 år, kommer från Enköping och studerar vid yrkeshögskolan i Kristianstad.

- Årets finalister är ett imponerande gäng och det är fantastiskt vad de brinner för sitt yrke och sina degar som de med stor kreativitet kommer skapa underbara bakverk av. I finalen kommer såväl kreativitet som förmågan att klara av att baka under press att sättas på prov i finalen där bara de allra bästa unga bagarna i Sverige får chansen att visa upp sin yrkesskicklighet. Flera av dagens starkast lysande stjärnor inom branschen är tidigare vinnare av SM Unga Bagare så det är mycket som står på spel. Jag ser fram emot en riktigt spännande tävling, säger Martin Lundell som är vd för Sveriges bagare & konditorer, SBK.

Det kommer att bli en annorlunda final i år som skiljer sig från tidigare upplägg på grund av coronapandemin. Antalet finalplatser har reducerats till åtta stycken och det kommer inte vara publik på plats fysiskt under tävlingarna eller ske någon utställning i Nordstan som vanligt. Däremot kommer finalen för första gången vara möjlig att följa digitalt via en livestream.

Finalisterna kommer under fem timmar att tävla i fem olika kategorier: matbröd, kuvertbröd, bullar, kavlade degar och skådebröd. Juryn kommer därefter att utse vinnaren baserat på smak, utseende och metod. För att kamma hem förstaplatsen krävs därför en kombination av stor hantverksskicklighet med en fin känsla för detaljer och teknik, tillsammans med mycket kreativitet och inte minst smaksäkerhet.

Årets jury består av juryordförande Peter Halldén, Juniorbagarlandslagets coach Amanda Bäckström och representanter från sponsorerna.

SM Unga Bagare har arrangerats sedan 1990 och är det svenska mästerskapet för bagare upp till 24 år. Bakom tävlingen står branschorganisationen SBK med KåKå, Sveba Dahlen, Nord Mills och Ester Mosessons Gymnasium som sponsorer och samarbetspartner.

Foto: Sveriges bagare & konditorer

Du kanske också är intresserad av...


Finalisterna i SM Unga Bagare 2020

Josefine Pagander vinner SM Unga Bagare 2020

Montadar Kanbar är Årets Bagare 2020

Loading
Loading