Efter Corona - Den nya normala?

När vi nu går in i hösten 2020 frågar sig alla när Corona kommer att vara över och vi kan återgå till livet som det såg ut före det här märkligt annorlunda året. Svaret är nog att ingen vet och ingen sitter på alla svar. Vi får helt enkelt ta en dag i taget och göra det bästa av situationen.


Det kom smygande i början av året med rapporter från olika delar av världen. Viruset kröp närmare och till slut nådde det även Sverige. När SM-veckan arrangerades av Sveriges bagare & konditorer, SBK, i Göteborg i mitten av mars så var det en annorlunda tävling där vi höll större avstånd än normalt. Trots försiktighetsåtgärder så var det ändå något av den sista "normala" veckan på köpcentrumet Nordstan där delar av SM-veckan håller till. Samma dag som SM Unga Bagare avgjordes och näst sista heatet i Årets Bagare genomfördes, slog Världshälsoorganisationen, WHO, fast att coronautbrottet är en pandemi. 

Strax efter stängdes gränserna i flera länder och vi gick in i den nya vardagen, med fler smittade och många dödsfall, avrådan för resor och uppmaning till social distansering och extra noggranna hygienrutiner.
 
I stort sett alla branscher har påverkats på något sätt av pandemin, inte minst sektorn med turism, hotell, restaurang, bageri och konditori. Det har varit och är prövande för oss, våra kunder och våra leverantörer.

Många har kämpat och både SBK och KåKå har stöttat med kampanjerna #räddadinbagare och #varjebulleräknas för att få svenska folket att fortsätta handla och konsumera i vår bransch.

Enligt SBK arbetar 37 000 personer på bageri eller konditori. Det är viktiga institutioner och sociala mötesplatser på den lokala orten. När pandemin drog fram slog det så klart hårt mot många av våra kunder.

Effekten har naturligtvis sett olika ut beroende på var i landet företaget ligger, om det är storstad eller landsbygd, om inriktningen är bröd eller finkonditori, om försäljningen sker i egen butik eller genom catering och leveranser.

Så vad händer framöver, med pandemin och finanskrisen i spåren av Corona?

Tyvärr finns det en risk att många aktörer får det jobbigt att ta sig ur månader av dålig lönsamhet. Stödpaketen räcker inte för småföretagare och de sliter ont för att överleva. Det är viktigt att turismen, både den inhemska och den internationella kommer igång. Vi måste börja resa igen, mötas, gå på fik, restaurang, bo på hotell annars blir det tufft för hela vår näring.

Vi vill skicka en hälsning till alla våra hårt kämpande kunder och säga att vi kämpar också. Vi ska hjälpas åt för att ta oss ur krisen. Vi vill också be om tålamod med oss eftersom det tar tid att återställa lager, prognoser och leveranssäkerhet efter flera månader av väldigt låg försäljning.
Allt vi gör är för våra kunders skull. Vi är inget utan er och tillsammans med våra leverantörer gör vi allt för att ni ska lyckas.

Nu tar vi oss in i hösten med viktiga försäljningstillfällen hos er, som Kanelbullens dag, Halloween, Fars Dag, Wienerbrödets dag och julen. Vi hoppas att ni ska hitta inspiration i våra recept och tips för att öka er försäljning och lönsamhet.

Så att Sverige kan ta sig igenom krisen och vinna över viruset. Så att vi alla kan gå tillbaka till det normala. Så att vi kan umgås och skratta med nära och kära i stora sällskap och beställa in fantastiska bakverk som vittnar om stort hantverkskunnande på vårt favoritfik.

Kärlek från vännerna på KåKå


Du kanske också intresserad av...


Nya färgerna ersätter "Hjärtat"

Vågade inte hoppas att det skulle bli så här bra

Trendspaning på Formex

Loading
Loading