Det röda guldet

Så går det till när vi köper in världens dyraste krydda.

Snart är det jul igen och vi fullkomligt älskar lussebullar. Men vad vore bullarna utan den speciella smaken och färgen från saffran? Vi har kollat med vår expert på kryddor och tagit del av vår leverantörs bilder för att reda ut hur produktionen går till och varför priset är så högt.Saffran har trollbundit människor i tusentals år. Det har använts för smakens skull, för doftens skull, som färgämne och inte minst för att man har ansett att det fungerar för olika medicinska syften. Men det är inte den fantastiska smaken i sig eller de olika användningsområdena som driver upp priset.Det är produktionen som gör att priset för saffran är så oerhört högt.

Saffran utvinns från växten Saffranskrokus och det är ett tufft jobb enligt Verdú som är leverantör av saffran till KåKå.

Till att börja med krävs det ett extremt klimat för att passa odling av saffranskrokus; varmt och torrt på sommaren och kallt på vintern. Dessutom krävs det att marken är torr, kalkrik, platt och utan träd.
Det förekommer saffransodling i många länder men en stor del av odlingen sker i Iran.
När vi får berättat för oss från Verdú och ser deras bilder så blir det tydligt.

Kilometer efter kilometer med blommor och hundratals personer som står böjda för att skörda det röda guldet. Allt görs för hand. Både sådd och skörd sker för hand och det är inte konstigt att priset då blir högre än många andra produkter. Det är väldigt krävande med tanke på att arbetet med att så ofta kräver att du går böjd i flera hundra meter åt gången.

Under juni och juli sås Saffranskrokus och skörden sker i månadsskiftet oktober-november. Skörden sker från solens nedgång och fram till runt klockan 10 dagen efter, beroende på att pistillerna tappar färg och smak om de skulle ligga för länge i solljus.

Eftersom det är just pistillerna som används till saffran krävs det väldigt många blommor för att uppnå en rejäl mängd. Verdú uppskattar att det krävs ungefär 200 000 blommor för att framställa ett kilo saffran.

Efter att pistillerna har plockats rostas de för att behålla en lång hållbarhet. Det är nu de får sin karakteristiska röda färg. Under rostningen krymper pistillerna till en femtedel vilket gör att exempelvis 1 kilo pistiller innebär 200 g saffran redo att användas.

- Saffran är en extremt annorlunda produkt jämfört med det mesta i vår produktportfölj. Det är dyrt och när vi är med under produktionen av saffran och ser alla moment och det manuella arbetet så ökar förståelsen för priset, säger Anders Åkesson, affärschef Bageri där arbetet med nötter, fröer, kryddor och andra så kallade commodities hanteras, och fortsätter.

- Fördelen är att det behövs väldigt små mängder för att förhöja smaken i en maträtt eller ett bröd.

HUR ÄR VER DU SOM LEVERANTÖR?
- Verdú är en väldigt trygg leverantör för oss att samarbeta med. De har kontraktsodlare i Iran som de har arbetat med länge. Vi kan vara säkra på att få äkta saffran när vi jobbar med Verdú. Det finns alltid en risk när det gäller dyra produkter eftersom det lockar till fusk, men vår leverantör är känd för sin fina kvalitet.

HUR ÄR DET MED SAFFRANETS HELANDE OCH LÄKANDE KRAFTER, STÄMMER DET?
- Jag vet inte. Det görs forskning på det men för egen del som matnörd är jag intresserad av olika smaker och hur de passar med varandra. Där är saffran en helt magisk krydda som verkligen lyfter en måltid om den används på rätt sätt.
 
Artikellista
12369 Råsaffran 500g
12381 Råsaffran 100g
12371 Saffransextrakt 1000g


Du kanske också är intresserad av...


Älskade pizza

Fantastiska frukost!

Hög kvalitet på russin

Loading
Loading